Strand

Uitwaaien aan het strand

Duinen van Burgh Haamstede
Duinen bij Burgh Haamstede

We zouden het vaker willen doen, uitwaaien aan het strand. Het Noordzeestrand wel te verstaan. Bijna altijd hebben wij op fietsafstand van zee gewoond. Uitwaaien deden we aan het strand van Hoek van Holland of soms van ‘s-Gravenzande. Daarna volgde de boulevard van Vlissingen en het geasfalteerde strand van West Kapelle. Met de kinderen gingen we naar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort, niet om te bakken in de zon maar wel om een ijsje te likken. Later volgden de stranden van Wijk aan Zee en Castricum, en daarna het strand van Rockanje met de hond. Nee, we houden niet van verhuizen maar ons leven brengt dat met zich mee. Het dichtstbijzijnde strand van nu is een rivierstrand, even buiten de ‘Waterpoort’. Niet eerder woonden en werkten wij zo landinwaarts. En dus een verademing om naar het strand te gaan, door de duinen heen naar zee, het liefst als er wind staat zodat de branding bruist, in combinatie met een opkomende vloed. Of bij eb waarbij de strandvogels de arme gestrande schelpdieren peuzelen en er door zout verweerde stukken hout achterblijven, het verhaal van waar en wanneer voor zichzelf houdende. Zondag waren we aan het strand van Burgh Haamstede en later van Ouddorp om uit te waaien, te genieten van zon en zee, zand en strand, bos en duin.

Duinen bij Burgh Haamstede
Zeewering aan het strand bij Burgh Haamstede
Vereeuwigde kwal

Dat niet alleen wij weleens verhuizen, maar dat de kustlijn eeuwig in beweging is blijkt uit het gelezen verhaal onderweg. In de duinen van Schouwen-Duiveland heeft volgens de overlevering en opgravingen een bedevaartplaats gelegen in de vorm van een kapel, aangeduid met Onze Lieve Vrouwe op Zee. De als bevrijdende zeehelden te boek staande Watergeuzen zouden hier flink huis hebben gehouden, ze ontfutselden niet alleen op 1 april 1572 Brielle aan Alva, maar een dag of zestien later sloegen ze hier de boel kort en klein. Arme paters en nonnen.  Met hun hart voor bedevaartgangers. Waarmee er aan vrome bedoelingen een einde kwam. Maar ook de wind, het zand en de zee lieten Onze Lieve Vrouwe op Zee dus niet ongemoeid, lazen we op deze plek.

Onze Lieve Vrouwe op Zee
Strand bij Burgh Haamstede

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Henk 50

    Gelukkig zijn wij na 1 km van het strand, en 10 km van het strand op 15 km van het strand blijven steken. Nog steeds op fietsafstand. Naar het strand ‘Buiten de Waterpoort’ ging ik als kind, totdat het vanwege het sterk vervuilde water van de Merwede, gesloten werd.

  2. admin

    ‘BDWP’ is een begrip in Gorinchem, ‘Buiten de WaterPoort’ vooral onder de jongeren, maar inmiddels weer een prima plek om te zijn, met het fiets- en voetveer naar Woudrichem en Hardinxveld, een aardig rivierstrand met een grasveld en bescheiden Horeca. Een mooi begin ook voor een rondje over de stadswal, is wandelend in een uur te doen. Aardige wetenswaardigheid, de oorspronkelijke ‘Waterpoort van Gorinchem’ maakt nu deel uit van het ‘fragmentengebouw’ van het Rijksmuseum in de hoofdstad. Zo goed als compleet.

Geef een reactie