Rondje om de Kerk

Grote St. Bavo van Haarlem

Anthonie Fokker vloog eens, op de Koninginnedag van 1911 in zijn ‘Spin’ een rondje om deze kerk, vandaag was het aan mij de beurt voor een ronde: Werk- en kerkbezoek in Haarlem. Niet alleen de Grote of St. Bavokerk bezocht en daar boeiende mensen gesproken, ook op andere plekken van Haarlem het nodige gezien, gehoord en geleerd. Ook mooi om weer even terug te zijn in de stad waar we gewoond hebben en het nodige hebben gedaan.

Grote- of St Bavokerk van Haarlem
Het Christian Müllerorgel van de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, op tienjarige leeftijd bespeeld door Wolfgang Amadeus Mozart, maar ook door andere grote namen.

Gebouwd door orgelbouwer Christian Müller, leerling van meesterorgelbouwer Rudolf Garrels. Bij de oplevering in het jaar 1738 was dit orgel het grootste orgel ter wereld. In de periode 1740 tot 1750 is het bespeeld door George Frederick Händel, in 1756 door de toen 10-jarige Wolfgang Amadeus Mozart, zoals een gedenksteen in de westelijke kerkmuur vermeldt.

Grote of St. Bavokerk te Haarlem
Orgelfront van het door Christian Müller gebouwde orgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem
Rugpositief van het door Christian Müller gebouwde orgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem
Waar de stad Haarlem trots op is.
Stadsorganisten van Haarlem
Grote of St. Bavokerk te Haarlem
Grote of St. Bavokerk te Haarlem
De ‘Broodbank’ in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, equivalent van de tegenwoordige ‘Voedselbank’ .
Grote Markt van Haarlem in de schaduw van de Grote of St. Bavokerk met het stadhuis, waar vroeger een tram de ronde deed, bekend staande als de Blauwe Tram.

Geef een reactie

Sluit Menu