Noorbeek

Bevrijdt Noorbeek

Gedenksteen in Noorbeek, naar verluidt de eerst bevrijde gemeente van Nederland.

Noorbeek ligt in het Limburgse land, vlak aan de Belgische grens, zuidelijker dan Maastricht en net wat noordelijker dan het Drielandenpunt bij Vaals. Op dinsdag 12 september 1944 steken de geallieerde militairen in Zuid-Limburg de Belgisch-Nederlandse grens over om Nederland van Nazi-Duitsland te bevrijden. Waarmee er hoop gloort voor de rest van bezet Nederland. Ook de Limburgse plaatsen Eijsden, Mesch en Mheer werden die dag bevrijdt, direct gevolg van Operation Market Garden, met als doel het binnentrekken van Duitsland door de geallieerden die vanaf D-Day oprukten om Europa van de tirannie te bevrijden.

Noorbeek, Kerststal met Maria uit Nazareth en de herders uit de omgeving van Bethlehem.

Redder en Verlosser

In Noorbeek zagen we ook deze Kerststal bij de kerk en aan het dorpsplein, waarbij de samenstellers goed hebben nagedacht over de opstelling. Jozef en Maria en het Kind in de kribbe, zoals het Lucas-evangelie vertelt. Met aan de zijde van Maria de herders uit de omgeving van Bethlehem. Mooi hoe die ene herder dat schaap zorgzaam in bedwang houdt. En dan tegenover Maria en de herders de wijzen uit het Oosten naar de voorstelling van het Matteüs-evangelie aan de zijde van Jozef geschaard. Er wordt weleens beredeneerd dat de wijzen uit het Oosten nazaten kunnen zijn geweest van Joodse mensen die in Babel zijn achtergebleven na de Babylonische ballingschap. Waarbij van Jozef wordt verteld dat hij een nazaat was van David, de Joodse voorbeeldkoning van Israël. Dan beeldt de Kerststal van Noorbeek daarmee een reünie uit, een hereniging en een thuiskomen. Maar ook de herders spreken tot de verbeelding, de genoemde voorbeeldkoning David was van huis uit ook een herder. En voor we het vergeten, Abram, de herdersvorst, die de vader van alle gelovigen wordt genoemd, kwam uit Ur, uit het oosten.

Over bevrijding en verlossing gesproken, het Kind in de voederbak beeld Jezus uit: die naam betekent ‘Redding, Verlossing, Heil, Zaligheid’. Raakvlakken met de bevrijding van Noorbeek. En voor wie in het Kind van Bethlehem geloven.

Noorbeek, Kerststal met Jozef van wie de voorouders van Bethlehem kwamen en de wijzen uit het Oosten

Geef een reactie

Sluit Menu