Hoog van de toren

Van de toren geblazen

De torens van de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt van Haarlem en die van de Bakenesserkerk in dezelfde stad lijken sterk op elkaar. Er wordt ook wel gesproken van tweelingtorens waarover het volgende verhaal gaat:

Toren Bakenesserkerk Haarlem

‘Op het kruisdak van de St. Bavokerk van Haarlem werd in het begin van de 16e eeuw een stenen kerktoren gebouwd. Maar deze kerktoren moest weer worden afgebroken omdat het gevaarte te zwaar bleek voor de vier pilaren in het hart van de Grote Kerk. Voor de te zwaar gebleken kerktoren kwam er een gelijkvormige maar lichtere variant, bestaande uit een houten constructie met lood bekleed, de kerktoren die nog altijd op het kruisdak van de St. Bavo troont en de kerk kroont. De afgebroken stenen toren van de St. Bavo zou weer zijn opgebouwd op de nabijgelegen Bakenesserkerk.’

Grote- of St Bavokerk van Haarlem

Vooralsnog gaan geschiedschrijvers en bouwkundigen ervan uit dat dit een Haarlemse legende is. De toren van de uit 1480 daterende kapel zou aan het begin van 16e eeuw verhoogd zijn, ongeveer gelijktijdig met de bouw van de toren van de St. Bavo. Maar meetkundig en bouwkundig zijn er wel wat verschillen, is uit onderzoek gebleken. Maar de gelijkenis is treffend, zeker vanaf een afstand, die van de tweelingtorens van Haarlem. En is Haarlem een mooie legende rijker.

Geef een reactie

Sluit Menu