Hotel New York

Hotel New York

Een verjaardagsgift waarvan is genoten, een gezamenlijke lunch in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid in Rotterdam.  Een plek met historie waarvandaan de lijndienst werd onderhouden tussen Nederland en Noord-Amerika, tussen Rotterdam en New York met schepen onder de vlag van de NV Nederlandsch-Amerikaanse Scheepvaart Maatschappij (NASM). ‘De Lijn’ werd de maatschappij door ingewijden genoemd.

Hotel New York, in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Hotel New York waar vanuit de NV NASM / Holland Amerika Lijn werd bestierd, waar werd aangemonsterd, en waar de gages van bemanningsleden werden uitbetaald. Met in de nabijheid Cruiseterminal Rotterdam, gevestigd in gerestaureerde vertrekhallen van de Holland Amerika Lijn. Waar vandaan emigranten vanaf 1875 via de Nieuwe Waterweg Nederland hebben verlaten, hopende op een beter leven overzee. Monumentale panden waar nu de passagiers van cruiseschepen met bussen vandaan vertrekken voor een dagje Keukenhof of Kinderdijk, ‘dan heb je Nederland gezien’. Maar hier op deze plek hielden duizenden mensen en gezinnen met kinderen Nederland voor gezien.

Een memorabel moment om hier tussen de middag vriendschappelijk te genieten van een kostbaar gegeven op historische grond.

Windwijzer op de zuidelijke toren van Hotel New York, gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam
Hal van Hotel New York, waar eens bemanningsleden aanmonsterden en waar hun gages werden uitbetaald.
Vertrekhallen Cruiseterminal
Klik op afbeelding en ga naar sloop ss Nieuw Amsterdam
Klik op afbeelding en ga naar Weer en Wind

Geef een reactie