Dom van Aken

Dom van Aken

Dom van Aken
Dom van Aken, knuppel en brood, bescherming en voedsel onder Karel de Grote.

Karel de Grote, dat was me er eentje. Levende in de achtste eeuw bond hij als koning van de Franken de strijd aan met de Denen die het in Noordwest-Europa voor het zeggen wilden hebben, met Islamitische heerschappen op het Iberisch schiereiland, en met Langobarden in het zuiden. Al doende breidde Karel de Grote het Frankische rijk uit tot grotendeels het huidige Europa, inclusief de Nederlanden. Op de kerstdag van het jaar 800 werd Karel de Grote om zijn ‘verdiensten’ door de paus tot keizer gekroond.

Kroonluchter in de Dom van Aken. Op de tweede verdieping van de kerk zou de kroon van keizer Karel zijn …

Nu schijnt het zo te zijn dat de kroon van Karel op de tweede verdieping van de Dom van Aken bewaard wordt. Maar dat hebben we niet kunnen checken, want dat gedeelte van de kerk is niet toegankelijk voor gelovigen of voor publiek. Waarom Aken? Aken lag voor het het Rijk van de Franken centraal. Daarbij had Karel de Grote in het Frankische rijk op meerdere plaatsen ‘paltsen’. Reizende van ‘palts naar palts’ bestuurde hij het rijk, waar hij tot in de verste uithoeken ‘leenmannen’ had toebedeeld die op hun beurt weer ‘achterleenmannen’ hadden die direct en indirect Karel de Grote informeerden over bestuurlijke kwesties en ter plekke hun mannetje stonden. Ofwel ten strijde trokken. Maar ook Karel de Grote kwam op leeftijd, werd wat moe en bracht uiteindelijk zijn laatste dagen in Aken door, waar hij in het jaar 814 stierf en werd begraven in de Dom van Aken, eens ook een ‘palts’.

Dom van Aken, pracht en praal en stille devotie.

Er doen allerlei verhalen over Karel de ronde, zoals dat hij bedreven was in rekenen, dat kon je op je vingers natellen, dat hij zich verdiepte in de sterrenkunde, wel handig als je veel reist, en dat hij verschillenden talen sprak, en dat is wel handig als je rijk een groot taalgebied bestrijkt. Maar Karel de Grote wilde niet bepaald éénoog in het land der blinden zijn, richtte daarom scholen op waar jonge edellieden werden opgeleid voor het verrichten van staatsdiensten. En Karel de Grote wist van het belang van het overlegmodel, zoals zijn relatie met de islamitische kalief Haroen ar-Rasjid van Bagdad die hem nota bene een olifant cadeau heeft gegeven. Best aardig. Het lieve dier had zelfs een naam: Abul Abaz. En de gulle gever Haroen ar-Rashid, de koning van de Perzen is ook bekend van de Sprookjes van Duizend-en-een-Nacht. De naam ‘Haroen’ stamt overigens af van Aäron en ‘ar-Rasjid’ betekent ‘de rechtvaardige’. Dus als je in Aken een olifant in speculaas of chocolade in de etalage van een banketbakker ziet of in een chocoladewinkel …

Gouden altaar en preekstoel van de Dom van Aken

Al met al, vandaag bezochten wij de Dom van Aken. Een bedehuis waar zichtbaar gelovigen zich toe wenden, maar ook de indruk makend van macht en pracht en praal. Persoonlijk houd ik meer van ingetogen devotie, maar dat is weer een ander verhaal.

Het op het oosten gerichte ‘koor’ van de Dom van Aken met gouden relieken.

 

Geef een reactie

Sluit Menu