Michiel Adriaenszoon de Ruyter
Wanneer je Vlissingen aandoet en een wandeling langs het water maakt kun je nauwelijks voorbij aan het standbeeld van Michiel de Ruyter. Het staat opgesteld aan Boulevard De Ruyter. Vlissingen is de geboorteplaats van Michiel de Ruyter (1607-1676), geroemd als Nederlands grootste zeeheld. In zijn geboorteplaats is ook een woonhuis te vinden waar hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zou hebben gewoon, namelijk op het adres Nieuwstraat 13. Het huis dat de naam ‘De gecroonde Liefde’ draagt heeft in ieder geval wel op zijn naam gestaan.
Bestevaer
Over namen gesproken, Michiel Adriaenszoon de Ruyter had onder zeevarenden ook een koosnaam, te weten ‘Bestevaer’. Je zou denken dat het een verbastering is van ‘Beste vaarder’, maar het is oud Nederlands voor ‘Grootvader’.
Zeeheld uit Vlissingen
Michiel Adriaenszoon de Ruyter wordt geboren in 1607, als zoon van een bierdrager in Vlissingen. Na als lijndraaier en touwslager te hebben gewerkt (over kinderarbeid gesproken) monstert Michiel als elfjarige aan als bootsmansjongen voor zijn eerste zeereis. Zijn zeemansloopbaan vertelt van van De Ruyter als stuurman op een walvisvaarder, koopvaarder en kaperkapitein, admiraal van een oorlogsvloot.
Kaperkapitein
Een kaperkapitein was een gezagvoerder aan wie kaperbrieven waren uitgereikt, waarin de machtiging om andere schepen te overmeesteren, en daarbij schip en lading eigen te maken.
De Ruyter is bij machte de omstandigheden van de weersomstandigheden, de windrichting, het getij en de kennis van het vaarwater ter plaatse met diepten en ondiepten te benutten. Niet in de laatste plaats het van de Engelsen afgekeken in linie zeilen en de vloot laten bewegen op afgesproken signalen. Die hem in menig zeeslag de overwinning doet behalen. Zijn toenaam ‘Bestevaer’ zegt het nodige over het leiderschap van deze Zeeuwse zeeman.
Een mooi relaas is te vinden bij het Zeeuws Archief.
Bestevaer gesneuveld
Op zondag 22 april 1676, in de nabijheid van de vulkaan Etna op Sicilië vond er een zeeslag plaats tussen de Franse en de Spaans-Hollandse vloot. De Ruyter voor het bevel over het schip de ‘Eendracht’ onder aanvoering van de Spaanse bevelhebber. De Ruyter werd getroffen door een kanonskogel en raakte gewond aan beide benen. Waaraan Michiel Adriaenszoon de Ruyter op 29 april 1676, een week later stierf. Zijn gebalsemde lichaam bereikte de haven van Hellevoetsluis pas op 30 januari 1677.
Lees hier bij Zeeuwse Ankers De Ruyters levensverhaal, en hier de Canon van Nederland en hier, bij de Stichting Michiel de Ruyter.