Uit de winterslaap

Voorjaarsschoonmaak

Het wordt tijd en we hebben er zin in om het bootje onder het winterdekkleed vandaan te halen. Na anderhalf jaar welteverstaan, want het scheepje heeft vorige zomer geen water rond de kiel gehad. De schipper en zijn vrouw hadden immers andere plannen gemaakt, waarbij het bootje niet betrokken zou zijn. Maar goed, de mens wikt, maar … Beter gezegd, in dit geval was het COVID-19 die alle plannen van tafel heeft geveegd. Maar nu naar het bootje, dat vrijwel schoon onder het dekkleed vandaan is gekomen. Natuurlijk hier en daar een vlekje, een poepje, een nestje lieveheersbeestjes, maar al met al viel het heel erg mee. En na een eerste sop-beurt van boven naar beneden begon het zelfs al wat te glimmen. Nu gaan de boot ook nog gepoetst worden en in de was gezet worden, maar dat doen we op een volgende mooie dag. De eerste dag bootplezier van dit jaar is binnen. We zien uit naar nog meer van zulke mooie dagen!

Onder het winterkleed vandaan
Onder het winterkleed vandaan

Lijstje van routineklusjes voor het te water laten:

* Polyester poetsen en in de was
* Onderwaterverf aanbrengen
* Zeereling monteren
* Nieuwe schroefas-anode
* Helmstok monteren
* Accu’s plaatsen

Klussen aan binnen

En verder nog wat hout- en elektroklussen. Zoals een luikje maken waarachter de gever van het elektronisch kompas gemonteerd gaat worden. Eerst een kartonnen mal gemaakt van de luikopening, een ‘zwaluwnest’ wordt zo’n opbergruimte wel genoemd, maar wij gebruikten deze ruimte niet. We streven naar een rustige uitstraling van het interieur, het gefineerde hout van het luikje helpt daarbij.

Het ‘zwaluwnest’ in het kajuitschot gaat afgesloten worden met een luikje, waarachter het electronisch kompas geplaatst gaat worden

En dan buiten boven de kajuitingang en eveneens de gefineerde instrumentenconsole waarin onder andere het afleesinstrument van elektronische kompas een plaats krijgt.

Instrumentenpaneel

Geef een antwoord