Hellevoetsluis

Numansdorp en Hellevoetsluis

Gisteren zijn we van Bruinisse naar Numansdorp gezeild waarbij we drie sluizen zijn gepasseerd, Sluis Bruinisse, de Krammersluizen en de Volkeraksluizen. Mooi dat ook de gehele Volkerak bezeild was, in het bekken van de Krammersluizen zetten we zeil, we streken ze pas in de aanloop naar de Volkeraksluizen. We hadden drie opties in gedachten: overnachten aan de steigers bij het sluizencomplex, of in één van de havens van Willemstad, of in Numansdorp. Dat laatste hebben we niet eerder gedaan, daarom koers gezet naar Numansdorp Marina.

Numansdorp

Haringvlietbrug
Haringvlietbrug

Mooie ontmoetingen daar! Om te beginnen met de bootbuurman, die vertelde over avontuurlijke tochten met een Landrover, naar Tokyo, Ushuaia (zoek maar eens op in een atlas) en langs de Amazone. Maar ook kwamen wederzijdse bekenden ter sprake. Niets dan goeds, vol lof. Maar de havenmeester van Marina Numansdorp is ook een verhaal op zich. Dat is namelijk Kai Wiedmer. Mocht u Kai niet kennen, hij is in 2021 samen met Mark Slats de Atlantische Oceaan overgeroeid in een recordtijd van 32 dagen. Ook met hem een geanimeerd gesprek over de tocht en andere uitdagingen.

Windstilte in het Hitserse Gat

Tiengemeten en Gemeten Mijl

Vandaag zijn we van Numansdorp naar Hellevoetsluis gezeild. Onderweg van alles wat, van windstilte tot een flinke windvlaag, en daarbij draaide de wind ook verschillende op. Langs Tiengemeten door het Hitserse Gat. Vroeger zou het langgerekte eiland inderdaad tien kilometer gemeten hebben, vandaar de naam. Maar lange tijd hebben er langs de oever van het Hitserse Gat ook al merkpalen gestaan, de ‘gemeten mijl’. Lange tijd is Hellevoetsluis een marinehaven geweest. Door de ‘gemeten mijl’ op volle snelheid te varen en een tijdmeting te doen kon de snelheid van een schip worden bepaald. De ‘gemeten mijl’ werd dan in twee richtingen gevaren, met wind en stroom mee en tegen. Daar werd het gemiddelde van genomen.

Haven het Groote Dok met de vuurtoren van Hellevoetsluis

Heliushaven

Hellevoetsluis heeft meerdere havens waaruit gekozen kan worden. De Tramhaven, de Koopvaardijhaven, Haven het Groote Dok met de vuurtoren en de Heliushaven met meerdere verenigingen. Wij zijn gaan liggen bij WSV Helius. In die haven werden wij eigenaar van ons alleeerste kajuitzeiljacht, inmiddels zevenendertig jaar geleden. De havenmeester kende de eigenaar van ons eerste scheepje nog. Mooie gelegenheid om hier te overnachten.

Authentieke ornamenten in de Heliushaven
Lichtschip 12, o.a. gelegen op de Noord Hinder bank voor de kust van Nederland ter hoogte van de Oosterschelde. Nu museumschip in Hellevoetsluis

Geef een antwoord