Bavaria 31 • Kombuis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Boot
  • Bericht reacties:0 Reacties

Bavaria 31 Kombuis

De kombuis is het woord dat gebruikt wordt voor een scheepskeuken. Engelsen spreken over de galley, Duitsers over de Galeere. De oorsprong van het Nederlandse woord kombuis zou kunnen zijn van het Latijnse woord cacabus, dat kookpot zou betekenen. Een andere verklaring voor de herkomst is het scheepstype kabuser Zo noemden de Pruisen aan de Oostzee een schip met een opbouw, de cabuise of cabuyse waarin voorraad werd bewaard en waarin werd gekookt. Waaruit het op Nederlandse schepen gebruikelijke woord voor de scheepskeuken de kombuis is voortgekomen.

Bavaria 31 werkblad

De kombuis van een Bavaria 31, een kajuitzeiljacht van Duitse makelij is standaard van alle gemakken voorzien. Een cardanisch opgehangen gascomfort met daaronder een oven, een spoelbak en een koelvak. Onder en boven het werkblad laden en bergkasten voor kommaliewant, dat wil zeggen de pannen, servies en bestek. De kombuis bevindt zich in het breedste deel van het kajuitzeiljacht, iets achter het midden en daarmee is het voor de kok de meest stabiele plaats, dicht bij de kajuitingang voor frisse lucht. De eigenaar van deze Bavaria zag mogelijkheden voor een extra werkblad, vooral bruikbaar liggende in de haven. Een blad voor boven het kooktoestel, wanneer deze niet wordt gebruikt.

Bavaria 31
Bavaria 31 kombuis met spoelbak, koelvak en gascomfort

Tafelblad

En eigenlijk is het heel simpel, gewoon een plaat multiplex van 12 mm dikte en van de juiste afmetingen. Bij deze ligt het houten werkblad tegen een RVS pannenrand van het gascomfort aan, wat latjes aan de onderzijde voorkomen zijdelings en naar achteren schuiven. De vlakke plaat laat zich gemakkelijk opbergen, een opstaande rand aan de voorzijde behoort ook nog tot de mogelijkheden om het geheel af te werken.

Werkblad Bavaria 31
Werkblad Bavaria 31 met opstaande rand aan de voorzijde
Werkblad Bavaria 31
Werkblad Bavaria 31

Geef een reactie