Van Scharendijke via Oude Tonge naar Heijningen

Grevelingen en Volkerak

Liggende in de Krammersluizen vroeg iemand zich af of het Volkerak nu zoet of zout water bevat. Het goede antwoord is zoet. Maar dat is niet altijd zo geweest. Voor de aanleg van de Krammersluizen stond het Volkerak in open verbinding met de Keeten, het Mastgat en de Krammer. Was er getijdenbeweging op het Volkerak tot aan de Volkeraksluizen. Waren daar ook voorzieningen om het zoet van het Haringvliet en het zout van de Volkerak te scheiden, door middel van een ‘luchtbellenscherm’. In de huidige tijd worden zoet en zout gescheiden gehouden in de Krammersluizen. Waarmee de oorspronkelijke getijdenhaven van Oude Tonge nu ook aan stilstaand zoet water ligt. 

Logboek

Datum 16 augustus 2024 
Van Scharendijke naar Oude Tonge en Heijningen 
over de Grevelingen
de Rede van Brouwershaven
de Geul van Bommenede
de Grevelingen naar sluis Bruinisse,
via de Krammersluis naar het Volkerak
Tijd …
Postie …°…’…” N/S …°…’…” O/W
Koers …°
Vaart … Kn
Log … Nm 
Windsnelheid …
Windrichting … 
Barometer … mBar 
Zicht goed
Zee vlak
Bijzonderheden Meeuw Karel op bezoek 
tussen de Geul van Bommenede en Bruinisse

Oude Tonge

Oude Tonge lag in het verleden dan ook aan zout getijdenwater. De haven van Oude Tonge was een handelshaven, waarbij het vooral ging om de producten van het land die verscheept werden, zoals aardappelen en groenten. Waarbij altijd rekening moest worden gehouden met de waterstand. Bij laag water was het aanmodderen, bij hoogwater konden de kades onder water staan. Bij extra hoogwater werden het toegangskanaal en de haven van Oude Tonge afgesloten met de keersluizen. Nu staan deze keersluizen overwegend in geopende stand en kunnen we de haven onbelemmerd in- en uitvaren.

Oude Tonge
Woning aan het Havenkanaal en bij de oude Keersluis van Oude Tonge

Watersnoodramp 1953

Waarbij gezegd moet worden dat Oude Tonge door de Watersnoodramp van 1953 het zwaarst getroffen is. Niet minder dan 305 inwoners van Oude Tonge en de nabije omgeving verloren destijds het leven. Nog afgezien van het vee en de schade aan huizen, wegen en dijken. Vlak bij de haven ligt de monumentale Rampbegraafplaats. Tijdens de ramp aangelegd omdat de begraafplaats van de woonplaats onder water stond. Indrukwekkend deze plaats van herdenken te bezoeken.

Begraafplaats Watersnood 1953 van Oude-Tonge

Watersportvereniging Oude Tonge

Hoe anders ligt de haven er nu bij. Wij komen er graag, al is het alleen al voor de gastvrijheid van de watersportvereniging en de vriendelijkheid van de havenmeester. Ook de voorzieningen zijn prima, zoals de ligplaatsen en het sanitair. Om in Oude Tonge te komen van je vanaf het Volkerak het Havenkanaal in, waarbij twee normaliter geopende keersluizen worden gepasseerd. Het Havenkanaal heeft volgens de waterkaarten een diepte van 2 meter.

Jachthaven Oude Tonge

Havenkantoor VHF 31

Havenmeester 06 303 777 70

Watersportvereniging Oude Tonge
De Watersportvereniging van Oude Tonge werkt met rode en groene bordjes bij de ligplaatsen. Bij een groen bordje kun je er gaan liggen, en daarna gaan aanmelden bij de havenmeester
Oude Tonge Keersluis
De Keersluis van Oude Tonge
Van Scharendijke naar Oude Tonge 18,5 Zeemijl

Geef een reactie