Tomahawk kayak • Air-K 12’4″ / 375

Kano en Kayak

Van oorsprong is een kano een smal vaartuig, gemaakt door het uithollen van een boomstam. De oorsprong van ‘kano’ ligt in woorden als cano, canoa, kanot, canno, uit een mengeling van Spaanse en Franse talen in het Caribisch gebied. Na de uitgeholde boomstam ontstonden bij inheemse bevolkingsgroepen de kleine smalle bootjes met puntige uiteinden, met een geraamte van twijgen en bekleding van leer. 

In het hoge noorden ontwikkelde zich dit soort wendbare vaartuigen zoals  de Groenlandse qajaq voor de jacht en visserij tot  ‘kleine eenpersoonsbootjes bekleed met huid’. Het woord qajaq zou in vrijwel alle Eskimo-Aleoetische talen voorkomen, gesproken van Groenland tot Alaska. Leidende tot de vorming van het woord kajakka ofwel ‘een klein bootje’. De verschijningsvormen van zowel de kano als de kayak lijken verwant aan elkaar, ontwikkeld bij zowel de zuid-Amerikaanse indianenstammen en bij de verwante Inuit van Alaska en Groenland.

Peddelen

De kano is over het algemeen wat breder en daardoor stabieler dan de kayak. De kano heeft daardoor meer draagvermogen. De kayak is meer op snelheid en wendbaarheid gebouwd, en daarmee geschikt voor de jacht. Bij het kanoën wordt gebruik gemaakt van een peddel met één blad, soms aangeduid als een pagaai. Bij kajakken gaat het voortbewegen met een peddel met twee peddelbladen.

Tomahawk Air-K 12’4″ / 375

Het idee is om met een kano of kayak beschut water te gaan verkennen, zoals vlieten en plassen. Maar waar laat je een kano wanneer je deze niet gebruikt, er geen tuin, garage of carport is? Een oplossing is een opvouwbare kano. Al een tijdje dacht ik aan een Tomahawk Kayak. Geconstrueerd volgens de Drop-stitch met PVC toplaag. Een stevige opblaasbare kayak die past in een rugzak.

Tomahawk Air-K 375
Tomahawk Air-K 375

Drop-stitch

Vaak bestaan opblaasboten uit holle buisvormige ruimten ofwel tubes welke volgepompt worden met lucht. Zowel voor de veiligheid als voor de stevigheid kunnen opblaasboten uit meerdere compartimenten bestaan, bijvoorbeeld een linker- en een rechter tube. Raakt een drijflichaam lek, blijft de andere nog vol. Om een V-bodem te creëren kan daar een ‘kielbalk’ aan zijn toegevoegd. Sommige opblaasbare kano’s hebben meerdere tubes boven elkaar die samen de romp vormen, al dan niet met een opblaasbare bodem.

Onze kano heeft drie compartimenten: een bodem en twee zijkanten. Waarbij de Drop-stitch methode is toegepast. Inwendig bevinden zich de wanden van de compartimenten op korte afstand van elkaar ontelbare draden. Te zien aan de ontelbare putjes in het huidoppervlak. Achter ieder deukje bevindt zich een ‘druppel en steek’. Die de wanden bij elkaar houden. Waarmee er in opgepompte staat sterke en stijve wanden ontstaan. Dat maakt deze Kayak strak, comfortabel en stijlvol.

Drop-stitch is de technologie waarbij honderden tot duizenden draden die aan de binnenzijde de wanden met elkaar verbinden. Door deze draden blijft ook bij een hoge druk de bedoelde vorm behouden, zonder bol te komen staan. De Drop-Stich technologie wordt onder meer toegepast in SUP’s (Stand Up Paddle Boarden) en zwembaden.

Tomahawk Air-K 375
Tomahawk Air-K 375 Kayak met drie luchtkamers en looskleppen

Vaareigenschap

We vonden er één, een één persoons, compleet met peddels en pomp en zonder plakkers. Ofwel zo goed als nieuw, er was zorgvuldig mee omgegaan. Hoe stijver een kano of kayak, hoe comfortabeler het zit en hoe efficiënter het vaart. Dat is de theorie. Kracht uitgeoefend op het water moet omgezet worden in vooruitgang, niet in buigen van de romp. Dat vaart ook minder vermoeiend. Een goede rompvorm draagt daar ook aan bij. De spantvorm benaderd die van een multiknik, voor en achter scherp gesneden. Ook daarom kwamen wij terecht bij de Tomahawk.

Tomahawk Air-K 375
Eenpersoons Tomahawk Kayak

Tomahawk Air-K 375 beschrijving

De Aqua Marina Tomahawk Air-K 375 1-persoons opblaasbare kajak is de snelste kajak voor 1 persoon. Deze kajak is gericht op mensen die al vaker in een kajak hebben gezeten en graag meer snelheid en avontuur willen. Voor beginners misschien iets lastiger, het is een vrij smalle kajak en er is, zeker bij lagere snelheden, minder balans. Voor de professionals die alleen gaan kajakken is de Tomahawk de beste keus.

Tomahawk Air-K 375 Kayak
Looskleppen achterin de Tomahawk Kayak
Tomahawk Air-K 375
Tomahawk Kayak met multiknik spantvorm

Vaargebied

Waar we willen gaan varen? Om te beginnen rond de Reeuwijkse Plassen en de Brabantse Biesbosch waar we regelmatig zijn te vinden. Maar ook het Delfland zou zomaar ons vaargebied kunnen worden. We zullen het laten weten.

Lengte over alles: 12'4″ / 3,75 meter
Breedte over alles: 28″ / 0,72 meter
Gewicht: 36,6 lbs / 16,6 kg
Aantal personen: 1 volwassene
Draagvermogen: 282 lbs / 128 kg
Luchtdruk: 10 psi / 0,69 Bar
Constructie: Drop-stitch met PVC toplaag
Luchtkamers: 3
Looskleppen: 2
Scheggen: 2
Verpakking: 0,95 x 0,60 x 0,25 meter
Aqua Marina Tomahawk Kayak
Aqua Marina 1 persoons Tomahawk Kayak in de draagtas
Tomahawk Air-K 375 Kayak
Technische gegevens Aqua Marina Tomahawk 1-persoons kayak

Geef een reactie