Sportief zeiljacht • Serieus zeilen

Zeilsport

Watersport, pleziervaart, zeilsport, recreatievaart, ergens is wel duidelijk wat er bedoeld wordt. Maar deze woorden dekken slechts deels de lading. Neem nu het zeiljacht van de foto. De getrainde bemanningsleden van dit zeiljacht overstijgen het recreëren, vanwege hun professionele benadering van de zeilsport. Het zou zomaar kunnen dat de zeilers regelmatig in de sportschool zijn te vinden. Zich met teambuilding bezig houden. Tactische besprekingen houden.

Een zeiljacht met de diepstekend kiel. De ballast onderaan in een gestroomlijnde bulb op het diepste punt. Een slank spaderoer dat stuurt als een mes. Ongetwijfeld zal zich binnen onderdeks een beperkt interieur te vinden zijn. Eenvoudige zit- en slaapplaatsen, een compacte kookgelegenheid voor voedzame maaltijden, en vooral ruimte om zeilen te bergen. Om daarmee zoveel mogelijk gewicht te sparen, en mogelijkheid om zeilen te bergen daar waar je deze hebben wilt, voor een ideale gewichtsverdeling. En aan dek vernuftigheden om daar winst mee te boeken. De geoefende bemanning zal niet klagen over koude of natte kleding of over ongemakkelijk zitten, liggen of hangen. Die heeft er alles voor over bij het tactisch en fysiek de krachten meten. En om daar een kick van te krijgen.

Sportief zeiljacht
Zeiljacht met aangezette bulbkiel

Recreatief zeilen

Maar het zou ook zomaar kunnen dat wie zich op het water begeeft als recreant juist op zoek is naar rust en ontspanning. Helemaal niet gericht op competitie en prestatie en sportiviteit, maar juist op het tegenovergestelde, op het tot adem komen in de vrije natuur van het water en de wind. Weliswaar is het aardig wanneer jouw scheepje net wat sneller of hoger aan de wind loopt, wat de waardering voor het eigen bootje en kunnen goed doet. Of wat vermaak waarbij het niet erg is een beetje nat te worden. De beloning is dan dat geluksgevoel in het spel van water en wind. Spelen als een kind.

Traditioneel zeilen

Het aardige is ook dat plezierboten aangekleed kunnen zijn met nostalgie en gedateerde elementen, evenals de schipper die een baardje laat staan en een oorbel draagt en een tenue draagt verwijzend naar zeelui van weleer of naar de Zuiderzee. Denkend aan de Bruine Vloot, de Ronde- en Platbodemjachten, de klassieke S-spanten. De klompjes met een zeiltje. ‘Een ieder meent zijn pieremachochel een jacht te zijn’ is een aardig gezegde. Daarmee zich wanend in andere tijden, een ander mens te zijn. Het scheepje verlicht met een olielamp, in de kombuis een petroleumstel, koffie wordt gezet met een schenkkan. De watersport bedreven als een spel in het verleden. Anderen zijn juist helemaal bij de tijd, met digitale snufjes en het nieuwste van het nieuwste.

Gangboord
Onder zeil

Serieus zeilen

Desalniettemin blijft het water op gaan tegelijk een serieuze bezigheid. Water en wind blijven altijd sterker dan de mens. Op het water wordt er een beroep gedaan op zelfredzaamheid. Komen er krachten vrij die je alleen met de beste materialen in de hand hebt.

Maar waarmee je je ook op het water begeeft: de pleziervaarder tussen de beroepsvaart heeft zich hoe dan ook als een prof te gedragen. Wordt geacht zich te houden aan wetten en reglementen, op straffe van. Met amateurisme vaar je niet wel. Zeker het varen op ruim water vraagt een serieuze aanpak omwille van eigen en andermans veiligheid. Maar hoe gaaf zal het zijn dat rode zeiljacht hangende in de kraan te zeilen. Sportief en recreatief, sturend als een warm mes door de boter. Een frisse wind door de zeilen en door de menselijke geest. Maar tegelijk bloedserieus.

Voorbeelden van scheepvaartreglementen en Regels voor Wedstrijdzeilen

Geef een reactie