Philips MK9 GPS Satellietnavigator
Aan boord van onze Hurley 800 bevindt zich een Philips MK9 GPS Satellietnavigator. Het apparaat dateert van 1993 en is dus behoorlijk op leeftijd. Bewezen uit de tijd dat degelijkheid en betrouwbaarheid meegegeven werd aan kostbare producten. De Philips GPS was destijds inderdaad niet goedkoop, maar werd dan ook zowel gebruikt in de professionele scheepvaart waar betrouwbaarheid prioriteit had, als waar in de pleziervaart financiële middelen van ondergeschikt belang waren. Dankzij de lange levensduur nog altijd een werkend exemplaar bij ons in gebruik. Als back-up voor de overige de navigatie-middelen.
Toch heeft de Philips MK9 een aantal bruikbare mogelijkheden. Door het gebruik maken van het koersalarm wordt er een signaal gegeven wanneer er een zekere afstand tot de ingestelde koers is bereikt. Door bij het gegeven alarm overstag te gaan bijnier opkruisen tot het koersalarm weer gaat aan de andere zijde van de ingestelde koers ontstaat na verloop van tijd een regelmatig patroon van afgelegde koersen. Een vergelijkbare instelling is het het anker- en het aankomstalarm. Voor anker wordt er een signaal gegeven wanneer het anker niet blijkt te houden, bij het aankomstalarm is het tijd om uit te zien naar een ingesteld waypoint.
NMEA 0183
Geheugenbatterij
Het aardige is dat dit één van die zeldzame instrumenten is waarvan je zelf de geheugenbatterij kunt vervangen. Zo’n knoopcelbatterij die je in vrijwel iedere supermarkt kunt vinden. Deze geheugenbatterij doet de Philips MK9 Satellietnavigator de laatst bekende positie, afgelegde afstanden, ingevoerde waypoints en instellingen onthouden. Bij het opstarten van de GPS verschijnen dan direct de laatst bekende positie. Maar na verloop van tijd is deze batterij leeg. En staat in de GPS alles op nul. Het fijne is dat het wisselen heel eenvoudig is. De knoopcelbatterij is te vinden aan de achterzijde, achter een rubber dopje naast de zekering. Ook al zo eenvoudig te vervangen indien nodig. De knoopcelbatterij vervangen, dat was het klusje van de dag.
GPS Roll-Over
De getoonde Satellietnavigator dateert van 1992 en daarmee inmiddels behoorlijk retro. Destijds behoorde deze apparaten tot de top van het segment, qua ontwikkeling en degelijkheid maar ook qua kostprijs. Het werd daarmee ook gebruikt aan boord van de beroepsvaart, zowel in de binnenvaart, de kustvaart en de zeevaart. Wel heeft deze GPS ‘last’ van de zogenoemde ‘GPS Roll-Over’. Het GPS navigatiesysteem werkt op basis van zeer nauwkeurige tijdmeting, waarbij data van weken, dagen, uren, seconden worden verzonden en ontvangen op basis van getallen. Na ongeveer 19,6 jaar zijn de getallen ‘op’ en begint de teller weer bij ‘0’. Met als gevolg een afwijkende en niet te resetten datum en dag op het beeldscherm.
Roll-Over 20-11-2038
De eerste GPS Roll-over heeft plaats gevonden rond 21 augustus 1999. De tweede vond plaats rond 6 april 2019. De derde Roll-over zal gaan passeren rond 20 november 2038. We hebben nog een tijd te gaan, we zijn benieuwd of wij het mee gaan maken, met een dan nog werkende MK9. Die dan 45 jaar oud zal zijn.
Handleiding: AP-MK8-MK9-Installation-manual
Functies Philips MK9 GPS Satellietnavigator
Eigen positie in coördinaten Waypoints in coördinaten Man Over Boord positie in coördinaten Magnetische Koers over de grond in ° Ware Koers over de grond in ° Lineaire koers in ° Grootcirkelkoers in ° Vaart over de grond in Knopen Afstand tot koerslijn in Nautische mijlen Afstand tot Waypoint in Nautische mijlen Te varen koers richting Waypoint in ° Verwachte vaartijd tot Waypoint in uren en minuten Verwachte aankomsttijd ETA bij Waypoint in uren en minuten Ankeralarm in Nautische mijlen Koersalarm in Nautische mijlen Aankomstalarm in Nautische mijlen Aansluitalarm in Volt Antenne-alarm
Op de Philips MK9 AP Navigator is als dochter-instrument een NASA Clipper Easylog aangesloten via de NMEA 0183 aansluiting.