Windmeter (3) • Bedrading

NASA Clipper V2 bekabeling

De mast-unit aan de top van de mast heeft ook bedrading nodig naar het afleesinstrument in de kuip. Dat vraagt de bekabeling door de mast heen halen, en vandaar onderdeks verder door de boot. Door de mast loopt al bekabeling voor de verlichting en de marifoonantenne. Ook lopen daar bewegende lijnen voor het hijsen en strijken van de zeilen. Tot onze verrassing en opluchting blijkt er een mooi aangebrachte pijp in de mast aanwezig, met openingen aan de buitenzijde van de mast: met ruimte om ook de bedrading van de NASA windmeter doorheen te laten lopen.

Bekabeling door de mast

De antennekabel van de VHF (marifoon) wordt bij onze mast door een kabelbuis geleid, vrij van andere lijnen en kabels door de mast. De antennekabel blijkt ook vrij te bewegen door de buis. De bekabeling van de NASA windmeter voegen we daaraan toe. De werkwijze is simpel en doeltreffend: aan de antennekabel bevestigen we met tape een lijn, en trekken de antennekabel uit de mast, en daarmee de lijn in de mast. Wanneer de lijn geheel door de mast heen is getrokken verbinden we de bedrading van de windmeter aan deze lijn en aan de antennekabel. Vervolgens trekken we zowel de antennekabel en de bedrading van de windmeter weer door de mast. Een klusje van 5 minuten. Bovenin verbinden we de antennekabel en de bedrading van de windmeter met tape aan elkaar.

NASA Windmeter bekabeling
De bekabeling van de NASA Windmeter kan naar beneden geleid worden door de pijp waardoor ook de antennekabel loopt

Bedrading onderdeks

Vervolgens monteren we volgens plan de windmeter mastunit aan de antenne-steun. Eerst omwikkelen we de antenne-steun met isolatiemateriaal, zodat het aluminium en het RVS niet met elkaar in aanraking komen en ongewenste oxidatie veroorzaken. Wat volgt is de doorvoer van de bekabeling naar onderdeks waar de voorziening van al aanwezig is (een RVS zwanenhals) en het aansluiten op het eveneens al aanwezige NASA Clipper windmeter display.

Windmeter bekabeling
NASA Clipper windgever gemonteerd aan de antennesteun. Door de mast heen loopt de bekabeling.

Lees hier over reparaties

Wordt vervolgd …

Disclaimer

Het bovenstaande is vanuit recreatieve intenties geschreven, zonder winstoogmerk of andere belangen. Garantie op goede werking en weergave apparatuur is daarbij niet aan de orde. Daarom vrijwaren wij ons van alle vormen van aansprakelijkheid bij gebruik van bovenstaande uitleg.

Geef een reactie