Windmeter (1) • Mastmontage

Windsystem aan de masttop

Het Britse bedrijf NASA Instruments Ltd levert elektronische navigatie-instrumenten in een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Kenmerkend is dat de producten van het bedrijf decennia lang geleverd worden zonder vooruitstrevende ontwikkelingen in techniek en uitvoering. Zij zijn in principe stand-alone. Dit sluit aan bij onze benadering van zeilen, en plaatsen een NASA Clipper windsystem in de top van de mast. Welke de windsnelheid en windrichting gaat meten. Maar voegen ook wat wijzigingen toe om het passend te maken.

NASA windmeter
NASA Marine windmeter, deze meet de windrichting en de windsnelheid

Mast-unit

Om te beginnen de top van de mast waar mastunit van de windmeter gaat komen. De mast ligt nog horizontaal op schragen: bovenop de mast bevindt zich een navigatielicht, aan de zijkant van de mast een steun voor de antenne van de marifoon. NASA levert een set van kunststof blokjes waarmee de antenne-steun tegen de mast aan geschroefd dient te worden. Bij een aluminium mast zou dat kunnen met behulp van zelftappers.

Antennesteun
Nabij de maststeun bevindt zich een antennesteun, welke we bijwerken met Hammerite hamerslagverf

Oxidatie voorkomen

Het gebruik van RVS zelftappers in combinatie met het geanodiseerd aluminium van de mast brengt een probleem met zich mee, namelijk die van oxidatie, het minder edele aluminium teert gaandeweg in als reactie op het RVS. Om dit te voorkomen dienen beide metalen van elkaar geïsoleerd te worden, bijvoorbeeld met tape en kit. Een ander gegeven is dat montage direct aan de mast betekent het boren van gaten. En dat doen we niet graag, een gat is eerder gemaakt dan herstelt. Zelftappers zouden aan de binnenzijde van de mast ook lijnen en bedrading kunnen beschadigen.

Montage aan de antenne-steun

Daarom gaan we de uithouder voor de windmeter mastunit bevestigen aan de aluminium antenne-steun. Deze heeft zich bewezen stevig te zijn, door het decennia lang dragen van de marifoonantenne, en is voor zover wij kunnen beoordelen al geïsoleerd verbonden aan de mast. We zagen twee plaatjes RVS en boren daar op maat gaten in. Door middel van RVS M5 bouten ringen en moeren worden de kunststof NASA montageblokjes aan de RVS plaatjes bevestigd. De twee plaatjes zijn bedoeld om aan de aluminium antenne-steun te klemmen. Onderling geïsoleerd met behulp van isolatieband.

NASA windmeter
Bevestiging van de uithouder voor NASA windmeter door middel van twee RVS klemplaten
NASA Windsystem maststeun
NASA Windsystem maststeun

Wordt vervolgd …

Disclaimer

Het bovenstaande is vanuit recreatieve intenties geschreven, zonder winstoogmerk of andere belangen. Garantie op goede werking en weergave apparatuur is daarbij niet aan de orde. Daarom vrijwaren wij ons van alle vormen van aansprakelijkheid bij gebruik van bovenstaande uitleg.

Geef een reactie