Splitsen & Knopen

12 Voetsjol optuigen

Gaffel en giek 12 Voetsjol

Iemand vroeg om behulpzaam te zijn bij het zeilklaar maken van een 12 Voetsjol. Nu heb ik nog nooit met een 12 Voetsjol gezeild, en ook nooit een 12 Voetsjol opgetuigd, maar het zijn prachtige scheepjes, een lust voor het oog wanneer deze blank gelakt en goed onderhouden liggen te blinken in de zon. Bijna hadden wij een 12 Voetsjol gehad, tientallen jaren geleden, in de tijd dat bootjes werden verkocht door middel van advertenties in de krant. Dat zag er dan ongeveer zo uit:

T.K. 12 Voetsjol i.g.s. compl. met dekzeil en trailer. Vr.pr. F 950

Voor de kenner en ook in de guldentijd was de vraagprijs een cadeautje. Maar toen wij destijds dezelfde ochtend nog dat het huis-aan-huisblaadje op de deurmat viel contact opnamen met de verkopende partij was het scheepje al verkocht en opgehaald. Helemaal te begrijpen, gezien de ‘symbolische’ vraagprijs.

Maar iemand vroeg dus om wat hulp bij het leggen van een paar lussen in Dyneema, in plaats van staaldraad. Met alle plezier, altijd leuk. Nu is Dyneema wel modern touwwerk, en daarom mijn bescheiden advies en werkwijze om het zo ‘Old School’ mogelijk te doen, om het klassieke scheepje recht te doen. En zo zijn er een paar ‘grommers’ gemaakt welke voorzien zijn van takelingen. Alleen voor de oogsplits in de groene polyester lijn heb ik iemand anders gevraagd om dat te doen. En die dat beter kan dan mij bovendien.

Gaffel en giek 12 Voetsjol voorzien van ‘grommers’

Geef een reactie