Aangroeiwerende verf • Antifouling

Antifouling, aangroeiwerende verf

Aangroeiwerende verf ofwel antifouling op het onderwaterschip, daar is wat van te zeggen. Want het bevat natuuronvriendelijke stoffen die vrijkomen bij de productie, het aanbrengen, het varen en bij het verwijderen. Achterwege laten echter van antifouling leidt onherroepelijk tot aangroei van algen, of erger nog van onwrikbare schelpen. Aangroei leidt daarbij tot lagere vaarsnelheden en een hoger brandstofverbruik. En bij het hardhandig verwijderen tot beschadigen van de scheepshuid. Waar het dilemma uit volgt van het toepassen van biocides, de aangroeiwerende stoffen in antifouling.

Antifouling
Onderwaterschip in de aangroeiwerende verf

Wat zijn biociden?

Biociden zijn middelen om schadelijke organismen te bestrijden. Voorbeelden van biociden zijn aangroeiwerende verf voor schepen, desinfectiemiddelen voor ziekenhuizen, conserveermiddelen voor materialen en middelen tegen ongedierte.

Bron: RIVM

Alternatieven

Er zijn wel alternatieven. Zoals de boot halverwege het seizoen uit het water laten hijsen en schoon laten spuiten. Of het aanbrengen van een laag epoxyhars vermengd met koperpoeder. Als equivalent van oude methoden, het bekleedden van scheepsrompen met koperen beplating, dat aangroeiwerend werkt. Zie bijvoorbeeld het onderwaterschip van de Cutty Sark gebouwd in 1869 en geconserveerd bewaard in een droogdok in Greenwich, London.

Cutty Sark, Greenwich
Met koperen platen bekleed onderwaterschip van de Cutty Sark, gebouwd in 1869 en gelegen in Greenwich, London.

Biociden

Wat wij vooralsnog doen is niet meer verf kopen dan nodig. Want ongebruikte antifouling is eenmaal geopend beperkt houdbaar. Aan verfafval ontkom je niet: dit is af te geven bij het chemicaliën-depot. Denk aan de verfroller en de kwast en het roerhout, de schilderstape en het verfblik. De verfrollerhouder kan worden hergebruikt, evenals de handschoenen en de overall. Tijdens het aanbrengen van de verf heeft er een grondzeil onder de boot gelegen waar verfspetters mee zijn opgevangen. Zodat de grond onder de boot schoon blijft. Het grondzeil kan jaren hergebruikt worden.

Aangroeiwerende verf
Onderwaterschip in de verse aangroeiwerende verf

Risico’s van biociden

Biociden bevatten werkzame stoffen voor de bestrijding van schadelijke organismen, maar kunnen ook onbedoeld effect hebben op andere organismen. Daarom brengt het gebruik naast voordelen ook risico’s met zich mee. De risico’s worden beoordeeld voor mens, dier en milieu.

Bron: RIVM

Zie hier Hurley 800

Geef een reactie