Regelaar tussen accu en zonnepaneel
Een zonnepaneel kan niet zomaar op een accu worden aangesloten. De intensiviteit van het zon- en daglicht is van invloed op de opbrengst van het zonnepaneel. Vandaar dat er een regelaar nodig is: enerzijds om de accu niet bloot te stellen aan een te hoog voltage, anderzijds om te voorkomen dat de accu leeg loopt bij gemis aan zonlicht. Een geruststellende gedachte dat het aansluiten van een zonnepaneel op zich vrij eenvoudig is. Het belangrijkste zijn de polariteit en de goede volgorde.
Phaesun Semi Flex 60 Wp zonnepaneel
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische spanning en stroom. Wij gebruiken een zonnepaneel om één van de serviceaccu’s op te laden. Bij voldoende zonlicht en daarop afgestemd gebruik van de elektrische verlichting en apparatuur blijven de accu’s voldoende beladen. Wij hebben daarbij gekozen voor buigzame flexibele zonnepanelen: deze bieden de mogelijkheid om het zonnepaneel daar te plaatsen waar deze het effectiefst zijn en zo min mogelijk een obstakel vormen tijdens het zeilen of varen.
Phaesun Semi Flex 60 Watt zie hier
Specificaties
Afmetingen: 58 x 54 x 0,3 centimeter
Maximale buigzaamheid: 7,4 centimeter
Gewicht: 1,15 kilo
Kabellengte: 0,9 meter
Piekvermogen: 60 Wattpiek
Voltage (Vmp): 17,6 Volt
Stroom (Imp): 3,1 Ampère
Open klemspanning: 21,4 Volt
Kortsluitstroom: 3,3 Ampère
Type: Flexibel zonnepaneel
Stekkerverbinding: MC4
Epever® VS2025AU regelaar
Niet altijd is er even veel zonlicht. De hoeveelheid zonlicht waarmee de zonnepanelen worden beschenen beïnvloedt de spanning welke door het zonnepaneel wordt afgegeven. Bij bewolking en schaduw of bij laagstaande zon is de afgegeven spanning lager dan bij heldere hemel midden op de dag. Een te hoge laadspanning doet de 12 Volt accu geen goed. Bij ontbreken van zonlicht zoals in de nacht moet voorkomen worden dat de accu zich ontlaadt, door het zonnepaneel heen. Daarom de noodzaak van een regelaar of controller.
PWM regelaar
Wij gebruiken een regelaar volgens het principe van PWM. Deze regelt de laadspanning tot de gewenste waarden. Op het display zijn de laadspanning, laadstroom, de ladingstoestand van de accu af te lezen. Daarbij geeft de laadregelaar de mogelijkheid tot het laden van elektrische apparatuur via twee USB-poorten.
Werking van PWM regelaars
PWM staat voor Pulse Width Modulation, ofwel in technisch Nederlands Pulsbreedte Modulatie. In eenvoudige bewoording uitgelegd: vanaf het zonnepaneel komt de elektrische gelijkstroom met een zekere gelijkspanning de regelaar binnen. Deze gelijkstroom wordt door middel van een elektronische schakelaar (hoe deze werkt gaat mijn kennis te boven) in een bepaalde frequentie ‘aan’ en ‘uit’ gezet in fracties van seconden. Hoe vaker ‘uit’ in een bepaald tijd, hoe lager de gemiddelde spanning (Volt) . Bij ‘uit’ is de spanning 0%, bij ‘aan’ 100%. Hoe langer de elektronische schakelaar op ‘in’ schakelt per tijdseenheid, hoe meer spanning (Volt) aan de accuzijde wordt gemeten. De regelaar meet deze uitgang-spanning continu, dit is de spanning gemeten aan de accu. Deze spanning is maatgevend voor de frequentie van de elektronische schakelaar. In principe een Feed-Back ofwel terugkoppeling.
Stroomgebruik PWM regelaar
De regelaar is daarmee ook een stroomgebruiker, door het aansturen van de elektronische schakelaar, ook wanneer het zonnepaneel geen energie levert. Epever® VS2025AU PWM regelaar heeft een eigen stroomgebruik van 10 mAmp. volgens de specificaties.
Nadere uitleg zie over PWM vermogenregeling zie hier.
Meer over zonnepanelen zie hier