Navigatieverlichting

Navigatieverlichting klein zeilschip

Voor verschillende vaartuigen is specifieke navigatieverlichting voorgeschreven. Aan de navigatieverlichting kan worden afgelezen in welke richting een schip vaart of stil ligt, waar het mee bezig is, op welke wijze het wordt voortbewogen, en om wat voor soort schip het gaat. De voorschriften voor de navigatieverlichting zijn met name te vinden in het Reglement ter voorkoming van Aanvaringen op Zee, het Binnevaart – en het Rijnvaart Politie Reglement.

Hurley 800
De boeglantaarn gemonteerd aan de preekstoel onder de opstap

BPR Artikel 3.13. Tekens van kleine schepen

Een klein zeilschip moet des nachts voeren:

– hetzij boordlichten en een heklicht, zodanig dat de boordlichten naast elkaar of in één lantaarn verenigd in de lengte-as van het schip aan of nabij de boeg en het heklicht op het achterschip zijn aangebracht. De boordlichten mogen gewone lichten zijn;

– hetzij boordlichten en een heklicht, verenigd in één lantaarn, aan of nabij de top van de mast waar deze het best kan worden gezien. Dit mag een gewoon licht zijn;

– hetzij, indien de lengte van het schip minder dan 7 m bedraagt, een wit gewoon rondom schijnend licht op een zodanige hoogte, dat het van alle zijden zichtbaar is. Het schip moet dan bovendien bij het naderen van een ander schip, bij gevaar voor aanvaring, een tweede wit gewoon licht tonen om de aandacht te trekken.

Klassieke RVS Hella navigatieverlichting

Navigatieverlichting
Boeglantaarn van het merk Hella gemonteerd op een Hurley 800
Navigatieverlichting
Heklicht van het merk Hella gemonteerd op een Hurley 800

Hella Marine serie 2984 stoomlicht

Hella stoomlicht
Hella stoomlicht

Stoomlicht: Wit
Minimale zichtbaarheid: 2 Zeemijlen
Behuizing: Zwart – IP55
Montage: Verticaal opbouw
12 Volt BAY15d lamp – 25 Watt

Hella Marine 2984 driekleuren toplicht

Hella Marine serie 2984 navigatieverlichting driekleur
Hella Marine serie 2984 driekleuren toplicht

Een Hella Marine stoomlicht uit de serie 2984. Deze is zeewaterbestendig, niet magnetisch en gecertificeerd door het Duitse Bundesamts für Seeschifffahrt und Hydrographie. Ook zijn de behuizing en lens zijn UV-bestendig, gemaakt van slagvast en vormstabiel kunststof. Om de lantaarn te openen is deze voorzien van een bajonetsluiting. De navigatieverlichting is geschikt voor 12 Volt en 24 Volt gelijkstroom. Standaard is de 2984 serie voorzien van een 12 Volt lamp.

IP-55 bescherming volgens DIN 40050
12v longlife BAY15d lamp

Zie hier het Verdrag inzake Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee (ZAR 1972)

Zie hier het volledige Binnenvaart Politie Reglement

Geef een reactie