Veerse Meer (Veere)

Veere

Een wonderlijke uitstraling heeft Veere, zeker wanneer de verloren garnalen- en mosselvangst het eerste is dat in je opkomt. Want dat zou zomaar kunnen, dat de gedachten gaan naar de visserij vanuit Veere die ophield te bestaan bij de aanleg van de Veerse Dam als onderdeel van de Deltawerken. Veere was de thuishaven van vissersschepen uit Veere en Arnemuiden, u weet wel, van die klok die eens zal luiden. En ook dat is een verhaal op zich: Arnemuiden ligt letterlijk en figuurlijk landinwaarts. Maar ooit lag Arnemuiden aan de oostzijde van het eiland Walcheren. Maar in 1871 werd de Sloedam aangelegd die Walcheren met Zuid-Beveland verbond. Waarop de vissers van Arnemuiden hun haven en hun open verbinding met zee kwijt waren. Vandaar dat de vissersvloot van Arnemuiden in Veere kwam te liggen. Totdat de Grevelingendam ook daar een einde aan maakte, wederom was de weg naar zee afgesloten. Dus vandaar de vraag: die rijke uitstraling van Veere, hoe is dat te rijmen met een vissershaven gericht op garnalen en mosselen?

Het voormalige stadhuis van Veere

Voor het antwoord daarop moeten we terug naar de vijftiende eeuw. Wolfert VI van Borselen was ‘Heer van Veere’ en die huwde in 1444 met prinses Mary Stewarts, dochter van de Schotse koning Willem I. Maar Schotland had meer te leveren dan een prinses alleen: schapenwol en linnen en lederen huiden van schapen en Schotse hooglanders, zalm uit de Schotse meren en boter en vet. En zo kwam het dat Veere aan zee een welwillende en voor de hand liggende aanvoerhaven werd, geregeld door adelijke families onderling. En daar voer Veere wel bij, wanneer de Hollanders Schotse producten wilden hebben dan waren die tegen betaling te verkrijgen in Veere. Vandaar ook dat Schotse kooplieden zich hebben gevestigd aan de haven van Veere, en dat er een hele Schotse gemeenschap in Veere ontstond: de gelovige Schotten hadden in de Grote Kerk hun eigen kapel en hun eigen dominee en naast de kerk een eigen Schotse begraafplaats, de Schotten bemachtigden eigen huizen aan de haven, een gevelsteen met een lam erop herinnerd aan de Schotse wol. En nog een aardigheidje: in herberg De Swane konden de Schotten belastingvrij eten en logeren en bier en wijn gebruiken. In hetzelfde logement spraken de Schotten van 1541 tot 1616 ook hun eigen recht. Maar aan alles komt een einde, met de opkomst van de VOC kreeg Veere als handelsstad geduchte concurrentie. Maar dat is weer een ander verhaal.

Voormalig stadhuis van Veere
Haven van Veere

Wij slenterden vandaag door de straten van een toeristisch Veere, na de handel in schapenwol en de visserij heeft Veere een nieuwe inkomstenbron gevonden, namelijk die van het toerisme. In een sfeervol onderkomen deden wij ons tegoed aan twee rijkgevulde pannenkoeken, alvorens weer bootwaarts te gaan.

Veere
Veere

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Rijke geschiedenis en een mooi plaatsje.

Geef een antwoord