Vetus Bilgepomp

Bilgepomp of lenspomp

Bilge … dat klinkt Engels. Meer Nederlands klinkt het woord ‘biels’ zoals de spoorbielsen, de dwarsliggers onder treinrails. Wanneer je op zoek gaat naar de herkomst van het woord ‘bilge’ dan wordt verwezen naar de rondingen van een lederen zak en de buik van een schip. Wanneer je wel eens onderin de buik van een authentiek houten schip bent geweest, zoals de replica van het VOC-retourschip Batavia, of een IJsselmeer-botter hebt bekeken, dan zie je eveneens over de gehele lengte van het schip ‘dwarsliggers’ genaamd de spanten waaraan de scheepshuid is bevestigd. Vergelijkbaar met spoorbielzen.

Of er verwantschap is tussen ‘bilge’ en ‘biels’? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat in de bilge, in de buik van het schip zich water verzameld. Dit kan zijn lekwater zoals dat zich voordoet bij houten schepen. Of regenwater dat in het schip komt langs de door het dek gestoken masten. Of buiswater dat langs de ankerketting naar binnen komt.

Vetus bilgepomp met Seaworld vlotterschakelaar

Andere oorzaken van water in de bilge: condens van de scheepshuid, lekkage van de schroefas-doorvoer of koelwaterlekkage vanuit de motor, een lekke drinkwaterslang- of pomp. In de kombuis kan water worden gemorst, regen- en buiswater kan binnenkomen langs de luiken, er kan water uit de drinkwatertank overlopen, druipen bij het wassen en de afwas, de drinkbak van de viervoeter gaat weleens om, of regens ergens een lekkage aan dek. Je zult niet de eerste watersporter zijn die op zoek is naar de herkomst van water.

Twee lenspompen

Er zijn vaartuigen met een ‘lensput’ of een ‘bilgeput’ waar zich het bilgewater verzamelt. Bij schepen met bodemtanks zijn er ‘bilgegoten’ in de zijden, of ‘kofferdammen’ tussen de tanks. Ons scheepje heeft twee pompen om de bilge, de kielruimte droog te maken. De ene pomp is een handpomp, deze bevindt zich buiten in de kuip en is daar te bedienen. De tweede is een elektrische pomp van het type Vetus BLP 12500 met een separate Seaworld vlotterschakelaar. BLP zal waarschijnlijk staan voor Bilge / Lenspomp, 12 staat voor 12 Volt en 500 voor de capaciteit van 50 liter per minuut pompcapaciteit.  Dit laatste zal zeker afhankelijk zijn van de opvoerhoogte, het hoogteverschil tussen de pomp en de uitstroom van het weggepompte water. De vlotterschakelaar schakelt automatisch in wanneer water in de bilge een zeker niveau bereikt. En weer uit als de bilge leeg is. Beide pompen lozen buitenboord. Waarbij we er vanzelfsprekend op letten dat het schoon water betreft. Om het oppervlaktewater niet te vervuilen.

Vetus 500 elektrische bilgepomp met Seaworld vlotterschakelaar onderin de bilge

Geef een antwoord