Slingerzeil

Blue Performance slingerzeil / kooizeill

Een slingerzeil, die benaming wordt wel eens gegeven aan een ‘steunzeil’, een klein zeil op een motorschip om het slingeren door golven en deining te dempen. Je ziet zo’n slingerzeil nog weleens op meer traditionele viskotters, de Nederlandse loodsboten uit de jaren vijftig konden aan de achtermast een driehoekig steunzeil voeren om het slingeren te beperken, en ook op rondspant kotterjachten misstaat een korte stevige mast met zo’n slingerzeil niet. Voor anker houdt zo’n relatief klein zeil achterop het voorschip in de wind, tijdens het varen op de motor zijn de bewegingen van het schip rustiger.

Bank met opgeklapte leuning aan stuurboord
Slingerzeil ofwel kooizeil opgeborgen onder het zitkussen
Slingerzeil met opgeklapte rugleuning
Zit – / slaapbank aan stuurboord met slingerzeil

Zeekooi

De benaming ‘slingerzeil’ ofwel ‘kooizeil’ wordt ook gebruikt om van een slaapplaats aan boord een ‘zeekooi’ te maken. Waar je niet zomaar uit geslingerd wordt. Een slaapplaats aan boord van een zeeschip wordt een kooi genoemd. Bij ons aan boord twee mogelijkheden om te slapen op de kajuitbank. Maar wat nu als je met het scheepje onder helling naar de lage kant bent gezakt, heerlijk zeevast, en het scheepje gaat overstag, gaat zeilen over een andere boeg. Weg je zeevaste slaapplaats. De oplossing is een slingerzeil langs je kooi. Val je er zomaar niet uit.

wilde plannen?

Zijn er wilde plannen? Om dagen en nachten naar zee te gaan? We sluiten het niet uit. Maar momenteel is er de reden van een hondje op leeftijd. Vijftien jaar is ons huisdier. Altijd meegegaan met de boot. Naar menselijke maatstaven is ons hondje hoogbejaard en stokoud. Wij schatten ook enige dementie in. Stijf in de gewrichten in ieder geval. Wil graag bij ons zijn, tekenend voor verlatingsangst. En dus zorgen we goed voor onze huisvriend. Bezorgen we hem een rustige oude dag. Als een slingerzeil kan helpen, liggende in de haven, prima.

Klamp voor bevestiging van het slingerzeil

Veilige slaapplaats

Maar we zien ook uit naar de jongste telgen van de familie. Het zal niet lang meer duren of zij zullen nachten doorbrengen op de boot. Dat wordt spannend en leuk tegelijk. Slapen op de boot op een eigen veilig plekje. De schipper ziet het ook al voor zich. Zeilend de nacht in, onder een heldere sterrenhemel. Wacht te kooi. Zo heette ook een tijdschrift voor zeevarenden, tegenwoordig een pagina in de Schuttevaer. Wacht te kooi. Zeilend op weg naar de kust overzee. Het scheepje zelf komt er wel. De schipper heeft daar alle vertrouwen in.

Geef een antwoord