Origo 3000 kooktoestel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zeeklaar
  • Bericht reacties:1 reactie

Gas aan boord …

Op al onze vorige boten kookten wij op gas. Campinggas om precies te zijn. Nu vragen gas en vuur aan boord van een schip altijd voorzichtigheid, vuur spreekt voor zich, maar een boot is nu eenmaal zo ingericht dat er een laaggelegen punt is, ergens onderin de romp. En gas is zwaarder dan lucht, dus weggelekt gas zal zich daar verzamelen. Wat inhoudt ontploffingsgevaar, brandgevaar en verstikkingsgevaar. Overdag staat er altijd wel een luik open dat zorgt voor ventilatie, maar bij het slapen is dat een ander verhaal. Een ander risico is de motor, de kachel en de elektrische installatie. Een vonk is voldoende voor een gasexplosie. Vandaar dat we in het verleden zorgvuldig met de gasinstallatie om zijn gegaan: ieder jaar nieuwe slangen aan de koperen leidingen met nieuwe slangklemmen. De gasfles in een ventilerende en buitenboord lozende bun. Bij het van boord gaan de gaskraan dicht, na het koken eveneens. We hebben ook wel eens een kooktoestel vervangen, vanwege onbetrouwbaarheid. Het is altijd goed gegaan.

Spiritus kooktoestel

Op onze huidige boot bereiden we de maaltijden op een spiritus gestookt Origo 3000 kooktoestel. Eigenlijk wilden we dat op onze vorige boot ook al, maar daar is het niet van gekomen. Maar achteraf gezien bevalt het koken op spiritus ons uitstekend. De risico’s van gas zijn van boord, spiritus is praktisch overal verkrijgbaar, is niet duur en bovendien heeft spiritus een hogere Verbrandingswaarde waarmee water eerder aan de kook is en de maaltijd op temperatuur. Vanzelfsprekend, het blijft vuur. Dus spiritus bijvullen bij een heet kooktoestel is levensgevaarlijk, niet doen! Maar aangezien spiritus in literflessen verpakt is, is het opbergen aan boord wel zo handig.

Origo 300 spiritus kooktoestel met pannenklemmen

Nu bestaan er cardanisch opgehangen kooktoestellen, maar bij ons aan boord staat het toestel gewoon vast. Voor de veiligheid zijn er twee sets pannenklemmen waarmee de pannen vast op het vuur gezet kunnen worden. En zijn er stevige handgrepen om je aan vast te houden, wanneer je op een beweeglijk schip bij de kombuis staat. Als extra gebruiken we een Omnia ‘wonderpan’. Het bakken van brood, cake en ovengerechten aan boord behoort daarmee tot de mogelijkheden.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Leuk om dat allemaal weer te zien.
    Je hebt wel alle stormen goed doorstaan.

Laat een antwoord achter aan Gerrie Reactie annuleren