Giekneerhouder

Dyneema strop

Één van de belangrijkste mogelijkheden om het grootzeil te trimmen is de giekneerhouder. De giekneerhouder voorkomt tijdens het zeilen dat de giek gelift wordt door het grootzeil, waarmee datzelfde grootzeil een deel van haar effectiviteit verliest. Bij aan de wind zeilen en bij harde wind is een afgevlakt grootzeil wenselijk. Ook daar is de giekneerhouder een belangrijke trimmogelijkheid. Al dan niet in combinatie met de grootschootoverloop.

Op het blokkenstelcel van de giekneerhouder komen grote trekkrachten. Op ons kajuitzeiljacht is daar (bij een vorige eigenaar) een oog aan de onderzijde van de mast door afgebroken. Als alternatief is er toen een 6 mm gat geboord in de mastvoet. Het werkte goed, maar kostte ons gemiddeld twee RVS D-sluitingen per seizoen. De pen van de sluiting werd of door het schroefdraad heen getrokken, of de sluiting zelf werd kromgetrokken. Bij een harde knal tijdens het zeilen vermoedden wij al waar deze vandaan kwam.

Giekneerhouder met Dyneema

Daarom een alternatief bedacht: een Dyneema strop rond de mastvoet, op zijn plaats (zo laag mogelijk) gehouden door een tweede strop. Het voetblok van de neerhouder is verbonden aan de strop rond de mast, en wordt op zijn plaats gehouden door de kleine strop verbonden met een D-sluiting aan de mastvoet. Dyneema is sterk als staaldraad. Onder zeil en stevig aan de wind heeft deze opzet zich inmiddels bewezen.

Geef een antwoord