Kon-Tiki • Thor Heyerdahl (1914-2002)

Thor Heijerdahl (1914-2002)

Op 6 oktober 1914 werd in de Noorse havenstad Larvik Thor Heyerdahl geboren. Heyerdahl ging studeren en werd antropoloog, en ondernam een aantal wetenschappelijke maar vooral avontuurlijke expedities, waaronder de Kon-Tiki expeditie in 1947 met een vlot van balsahout, en de Ra II expeditie met een schip van papyrus in de jaren 1969-1970. Heyerdahl overleed op 18 april 2002 in de Italiaanse plaats Colla Micheri. Op de plank hadden wij een bouwdoos staan, om een model van de Kon-Tiki samen te stellen, waarmee Heyerdahl in 1947 zijn expeditiereis vanuit Peru ondernam.

De Kon Tiki expeditie

In 2008 bezochten wij het Kon-Tiki museum in Oslo. 2016 maakten wij een reis naar de Azoren. Één van de expeditieleiders waren ook Thor Heyerdahl Jr. Zoon van de Thor Heyerdahl. En de conservator van het Kon-Tiki museum van dat moment. Aan boord van ms Midnatsol zagen we ook de oorspronkelijke film. De expedities van Thor Heyerdahl spreken ons tot de verbeelding. Op zeker moment vonden we deze bouwdoos, maar het kwam er niet van deze samen te stellen. Nu inmiddels wel, zoals de foto’s laten zien.

Kon-Tiki Museum Oslo

Fra vår samling: Originalt modellbyggesett av Kon-Tiki flåten i eske, 28,5 x 15,5 cm. Byggesettet ble utviklet av Kon-Tiki Museums første direktør og ekspedisjonsdeltager, Knut M. Haugland. Etter at Kon-Tiki-huset åpnet dørene 15. mai 1950, ba Haugland leketøysprodusenter om å lage et byggesett av flåten. Oppgaven ble gitt til den kjente suvenirdesigneren Arne Tjomsland. Selve produksjonen gjordes av Ottar Lilleengen, på Gjøvik, med 1200 sett, i en skala mellom 1:48 og 1:50, det første året. Bildene er av settet laget etter 1954.

Thor Heyerdahl
Een origineel eind touw van de Kon-Tiki uit 1947. Tijdens onze expeditiereis tentoon gesteld aan boord van ms Midnatsol

Kon-Tiki schaalmodel

Het doosje heeft ook bij ons jaren op de plank gelegen. Op de tweedehands markt gevonden na onze expeditiereis naar de Azoren. Maar om allerlei redenen kwam het er niet van om het model op te bouwen. Ware het niet dat dit bouwpakket halverwege de jaren vijftig op de markt is gebracht. Aardig detail: de doos wordt in vorm gehouden met metalen klemmetjes. Eigenlijk zit al het materiaal nog als nieuw in de doos. Ooit is er iemand aan begonnen, maar deze hield het al snel voor gezien. Het is gebleven bij deels wat stammetjes aan elkaar knopen.

Thor Heijerdahl (1914-2002)
Dit mooie doosje gedateerd eind jaren vijftig lag al een jaar of wat op de plank. Het kwam er maar niet van om aan de inhoud ervan te beginnen
Thor Heijerdahl (1914-2002)
We wisten wel dat het compleet was. Ook de bouwbeschrijving is aanwezig. Een vorige eigenaar was wel begonnen maar al gauw gestopt

Kon-Tiki in een doosje

Dit mooie kartonnen doosje met inhoud gedateerd eind jaren vijftig lag al een jaar of wat op de plank. Op het deksel een afbeelding van het vlot onder zeil en een afbeelding van Kon-Tiki. Op de achterzijde een afbeelding van de afgelegde route van Peru naar Polynesië. Het kwam er maar niet van om aan de inhoud ervan te beginnen, maar nu is het ervan gekomen.

Thor Heyerdahl vernoemde het vlot naar Viracocha, de Inca-zonnegod, wiens oude naam ‘Kon-Tiki’ zou zijn: en de godheid in het geloof van de voorvaderen van de Polynesiërs, die hen tijdens hun overzeese migraties zou hebben geleid en beschermd.

Thor Heyerdahl
Wat een eerdere modelbouwer had gedaan was de eerste onderdelen aan elkaar knopen. Tot de helft. Wij peuteren alles los en beginnen bij nul
Thor Heijerdahl (1914-2002)
Aan de hand van de bouwbeschrijving verbinden we met touwtjes de drijvers en de dwarsbalken aan elkaar
Alle dwarsbalken zijn aan het vlot gesleed, evenals de twee balken in het verlengde met de vulstukken
Thor Heijerdahl (1914-2002)
Na de dwarsbalken volgen twee balken in de lengte, met daaronder kleine balkjes die de ruimte opvullen. Tot zover is al het aangebrachte materiaal van balsahout dat er ondanks de leeftijd nog gaaf uitziet. Ook het touwwerk waarmee al het balsahout aan elkaar is gebonden is nog prima in tact. Opvallend is hoe alles perfect past. Het dekhuis komt op een verhoging te staan. Ook deze balsa balken worden met touw vastgesjord

Heyerdahl was gefascineerd door de oorsprong van de Polynesische cultuur. En bestudeerde als antropoloog bronnen die melding maakten van de overeenkomsten tussen de legendarische Polynesiër Tiki en een legendarische figuur uit de voor-Incatijd, Kon-Tiki. Volgens volksverhalen zou deze het vaste land van het huidige Zuid Amerika hebben ontvlucht.

Opbouw van de hut

Thor Heijerdahl (1914-2002)
Van ronde houten staafjes bouwen we het frame op voor het dekhuis. Bijna jammer dat Straatsburg al het constructiewerk achter de wandbekleding verscholen gaat

Door gebruik te maken van de passaatwinden, de noordwaarts gerichte Humboldtstroom langs de kust van Zuid-Amerika, en de westwaarts gerichte stroom in de Pacific ten zuiden van de evenaar toonde Thor Heyerdahl aan dat het voor de oorspronkelijke bewoners van de Zuid-Amerika mogelijk moet zijn geweest met een primitief vaartuig Polynesië te bereiken.

Thor Heyerdahl
Een flinke stap vooruit, het dekhuis is bekleed, er is een dakje aangebracht van bamboe. Dit was wel even een gedoe om hetvnetjes te krijgen, hier waren de meeste bamboestrookjes krom. De voorzijde van het vlot is in vorm gebracht en afgewerkt met plankjes. De mastconstructie staat

Kon-Tiki tuigage

Wat de tuigage met andere woorden mast, zeil en touwwerk van het model betreft staan we voor wat keuzes. Bijvoorbeeld of het zeil hijsbaar gemaakt moet worden, of op zijn minst die indruk moet wekken, of dat het touwwerk dat zeil omhoog houdt gewoon vast moeten knopen. Ditzelfde geldt voor het lijkentouw rond het zeil. Naaien we dit vast met haren, of passen we lijm toe. Dan de schoten, de lijnen waarmee het zeil wordt bedient. We beschikken over geschikt touw, maar we kleuren dit wat donkerder. En doen dat met doordrenken met koffie. 

Thor Heyerdahl
De planken aan de voorzijde worden gesteund door korte stukjes hout
Op het zeil een afbeelding van de legendarische figuur en godheid Kon-Tiki

Het vlot van Thor Heyerdahl 

Het door Heyerdahl gebruikte vlot was samengesteld uit negen balsahouten boomstammen met een lengte van 14 meter en 60 centimeter in diameter. Deze waren aaneen gesjord met henneptouw, 3 centimeter dik. De balsa bomen waren afkomstig uit Ecuador. Achter de mast van het vlot bevond zich een hut van 8 bij 4 meter en een hoogte van 150 centimeter, opgebouwd van bamboe en met een overkapping van riet en bananenblad. Het vlot kon op koers worden gehouden met een roerblad van mangrove-hout aan een lange stok. Het zeil had een oppervlakte van ongeveer 25 m². Om de constructie zo oorspronkelijk mogelijk te laten zijn werd er geen gebruik gemaakt van bouten, moeren, schroeven of spijkers.

Aan de achterzijde komt nog het roer

Thor Heyerdahl, Kon-Tiki

Zijaanzicht van het vlot met de hut
Kon-Tiki Thor Heyerdahl
Het vlot genaamd Kon-Tiki van Thor Heyerdahl nadert de voltooiing

Kon-Tiki vlot, het roer

Thor Heyerdahl
Aan de achterzijde van het vlot het roer
Het roer van de Kon-Tiki werd bediend met lijnen

Nabericht

Noorwegen gaat de archeologische vondsten, bestaande uit objecten en botresten door Thor Heyerdahl in de jaren 50 en 80 tijdens expedities meegenomen van Paaseiland, teruggeven aan Chili. Het zou gaan om duizenden objecten door Heijerdahl verzamelt.

In het Kon-Tiki Museum in Oslo is het meerendeel van de archeologische vondsten van Paaseiland bewaard gebleven. Een deel daarvan wordt ook voor het publiek tentoongesteld. Thor Heijerdahl’s zoon heeft aangegeven dat het altijd de bedoeling van zijn vader is geweest om deze terug te geven aan Chili. Tijdens een staatsbezoek van het Noorse koningspaar aan Chili zijn over de teruggave afspraken over gemaakt. Thor Heyerdahl zelf, geboren in de Noorse kustplaats Larvik overleed op 87-jarige leeftijd in 2002.

Nabericht 2024, overlijden Thor Heyerdahl Jr.

Op 30 augustus 2024 overleed te Lillehammer Thor Heyerdahl Jr. in de leeftijd van 86 jaar.

Overlijdensbericht: Thor Heyerdahl Jr. 2024

Geef een reactie