Frans Naerebout (1748-1818) • Goes

Waar komt Goes vandaan?

Goes is een Zeeuwse stad gelegen op Zuid Beveland. Vanaf Sas van Goes ofwel Goese Sas is de stad te bereiken via het vijf kilometer lange Havenkanaal. Wij fietsten daarlangs op geleende fietsen van de jachthaven. De naam Goes is mogelijk afkomstig van een kreek, genoemd in een oorkonde uit 976. Waar wordt geschreven over de ‘Curtagosum’, Latijn voor de ‘Korte Gos’. Ook is verband gelegd met vruchtbaar gebied en de gans. Hoe dan ook, de stad Goes heeft oude papieren, daterend uit de tiende eeuw. Of wellicht zelfs van eerder.

Haven van Goes
Historische havenkom van Goes
Haven van Goes
Haven van Goes

Oude papieren

De plaatsnaam Goes spreekt niet voor zich. Plaatsnamen eindigend op ‘burg’ of ‘dam’ of ‘sluis’ of ‘dijk’ doen dat wel. ‘Voorde’ is ook zo’n aanduiding. Lichtenvoorde, Koevoorde, en ook Zandvoort. Maar Goes? Er wordt wel verondersteld dat de omgeving van Goes in een ver verleden een waterrijk en drassig land is geweest, waar ganzen in grote aantallen neerstreken. In de oud-Duitse taal zou een gans een ‘Goes’ zijn. Een goede reden om een gans op te nemen in het stadswapen.

Een andere benadering is dat er in de achtste eeuw een woning zou hebben gestaan met als naam Gosaha. Dit wordt opgemaakt uit een archief gedateerd 776. In een vergelijkbaar document van twee eeuwen later komt de benaming Curtagosum voor, Latijn voor ‘Korte Gos’, een kreek waaraan bewoning was ontstaan. Dit laatste werd bekend na onderzoek door historicus Cornelis Dekker, in een proefschrift over Zuid-Beveland. Al met al hebben al deze verklaringen sterke papieren.

BRON: Zeeuws Archief

Grote of Magdalenakerk Goes
Grote Kerk Goes bij kermis in de stad

Hier rust Frans Naerebout …

Wij hebben Goes bezocht, en hebben daarbij de Grote- of Magdalenakerk niet overgeslagen. Daar ligt namelijk een groot zeeman begraven: Frans Naerebout. Een visserman, redder, loods, haven- en sluismeester en lichtopsteker. Geboren in Veere, overleden in Sas van Goes. En begraven in de Grote Kerk van Goes. Na even zoeken vonden we de gedenksteen, bij een zijdeur van de kerk. Een aardig detail: terwijl de binnenstad van Goes gonst vanwege de kermisdrukte lezen wij op de gedenksteen ‘Hier rust de beroemde Zeeman en edele Menschenvriend Frans Naerebout.’

Gedenksteen Frans Naerebout in de Magdalenakerk te Goes
Gedenksteen Frans Naerebout in de Magdalenakerk te Goes. Lees meer door op de afbeelding te klikken

Geef een reactie