Meteorologie: Wolken

Wolkenloze lucht

Hier zeilen we onder een wolkenloze lucht van Stavoren naar Hindeloopen, het is zomer en er staat een kalme wind uit noord tot noordoost. De luchtdruk is stabiel, er ligt een stabiel hogedrukgebied tussen Engeland en Scandinavië dat ons de noordelijke stroming aan warme lucht brengt. In de verte lijkt wat sluierbewolking te zijn boven Noord-Holland. Ook de komende dagen zullen ook dit bestendige weerbeeld laten zien.

Zeilen onder een wolkenloze hemel.

Cirrus Ci
Dunne ‘veegwolken’ of ‘windveren’ op grote hoogte, zichtbaar tegen een blauwe hemel. Cirrus (CI) bewolking is een eerste aankondiging van een langskomende depressie, waarschijnlijk met een warmtefront dat zich over de koelere lucht heen beweegt waarin wij ons bevinden. De warme vochtige lucht glijdt over de koelere luchtlaag heen, het vocht in de warme lucht bevriest tot ijskristallen, zich aftekenend als witte slierten aan de hemel. Onderstaande foto is genomen in april halverwege de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Windveren.

Cirrostratus Cs
Egaal witgrijze dunne bewolking op grote hoogte. De zon en de maan zijn vaag te zien als door een sluier, om de zon kan een ‘halo’ waargenomen worden. Deze foto is genomen in juli bij Driewegsluis. Het zijn zomerse dagen met gewone temperaturen voor de tijd van het jaar, maar de dagen erna zullen er een aantal dagen komen met wat nevelige regenbuien. Vermoedelijk een stroming vol koelere maar vochtige lucht uit het noorden, de komende tijd zal er dagenlang een noordwestelijke wind staan vanwege een bestendig hogedrukgebied tussen IJsland en Ierland.

Cirrostratusbewolking gefotografeerd bij Driewegsluis

Cirruscumulus Cc
Witte wolkenplukken met onderlinge openingen waarachter een blauwe hemel op grote hoogte. Cirruscumulus Cc worden wel ‘schapenwolken’ en ‘mooi weer wolken’ genoemd, ongeveer week na de bovenstaande foto bij Driewegsluis. Nog altijd staat er de noordwestelijke wind, ruimschoots zeilen we zuidwaarts.

Cirruscumulus bewolking, wolkenrollen op grote hoogte onder een blauwgrijze hemel.

Altocumulus Ac
Wolkenlaag op middelbare hoogte bestaande uit ‘ballen’ of ‘rollen’ waartussen openingen en een blauwe of grijze lucht daarachter aan de hemel. Eind juli, na de dagenlang noordwestelijke wind volgde er een windstille dag waarna er een wind uit het zuidwesten op gang is gekomen met de onderstaande wolken. Daags later is de wind stevig aangetrokken uit het zuidwesten, 5 Beaufort.

Altocumulus die zich kenmerkt als wolkenrollen of -ballen op middelbare hoogte onder een blauwe hemel.

Cumulus Cu
Gebolde wolken op lage hoogte met grijze onderkant, tegen een hemelsblauwe lucht. We zijn van Enkhuizen gezeild met een 4 a 5 Beaufort uit het noordwesten. De cumulus bewolking die we hier zien ontstaat boven de Noordoostpolder. Er is sprake van koele vochtige lucht, die tot bewolking overgaat door de warmere luchttemperatuur boven land waarbij opstijgende en condenserende lucht ontstaat.

Cumulus bewolking

Cumulonimbus Cb
Grote laaghangende stapelwolken waar aanzienlijke neerslag uit kan vallen. Bij deze foto is er sprake van een lagedrukgebied dat zich heeft ontwikkelt heeft ten westen van Ierland en Schotland boven de Atlantische Oceaan en zich naar de Noordzee verplaatst. De weerkaarten laten voortdurend warme en koude fronten zien die elkaar in de troglijn van de depressie voortdurend opvolgen, soms drie fronten op één weerkaart achter elkaar binnen 24 uur over Nederland trekkend. Er vallen regenbuien waarna weer zonneschijn en blauwe luchten. Maar tegelijk ook zichtbaar opstijgende warme luchtlagen die over de koude luchtlagen heen glijden, met deze cumulonimbus bewolking aan de hemel.

Cumulonimbus bewolking

Altostratus As
Egaal witgrijze wolkenlaag op middelbare hoogte.

Altostratus bewolking, de lucht is egaal grijs gekleurd.

Stratocumulus Sc
Wolkenlaag van ‘ballen’ of ‘rollen’ op het lage niveau met lichte en donkere contrasten, waarboven een blauwe hemel te zien kan zijn.

Stratocumulus bewolking

Stratus St
Een egaal grijze wolkenlaag op lage hoogte.

Egaal grijze wolkenlaag op lage hoogte waar zware neerslag uit gaat vallen.

Nimbostratus Ns
Donkere grijze wolken op middelbare hoogte waar langdurige neerslag uit kan vallen. Het zijn dikke grauwgrijze regen- of sneeuw- of wolkenlagen. Nimbostratus Ni kan laaghangende bewolking zijn op 400 meter.

Nimbostratus, een dik wolkendek waar de zon nauwelijks doorheen schijnt en waaruit regen valt te verwachten boven de Spoorbrug over het Van Harinxmakanaal even voorbij Leeuwarden.

Oplichtende nachtwolken

Oplichtende wolken in de nacht

‘De HEER maakt alles wat Hij wil
in de hemel en op de aarde
en in de diepten van de oceanen.
Wolken wekt Hij aan de einder der aarde,
bliksems maakt Hij en de regen valt,
de wind laat Hij los uit zijn schatkamers.’

PS 135

Sluit Menu