Windvaan stuurautomaat (4) Draaicontacten

Schakelaar

Begonnen met de elektrische schakeling van de windvaan stuurautomaat, en wel om twee redenen, enerzijds voor de afwisseling, om de aandacht te vestigen op iets anders dan het mechanische gedeelte, anderzijds om een inschatting te kunnen gaan maken over de omvang van de windvaan: want de windvaan moet de elektrische schakelingen gaan maken. Het hart van het elektrische gedeelte dus, de schakelkast waarin de 12 volt gelijkstroom beurtelings van polariteit gaat wisselen, volgens het concept van de draaischijf.

Schakelaar voor het omwisselen van de plus- en de minpool

Links en rechts in het de kast zijn verticaal twee messing platen te zien, waarvan de ene op de plus en de andere op de min worden aangesloten, met een spanning van 12 volt. Aan de achterzijde van de ronde schijf zijn recht tegenover elkaar sleepcontacten aangebracht, linksboven en rechtsonder van de schijf zichtbaar. De schijf is draaibaar, waardoor de sleepcontacten recht boven elkaar kunnen staan, dan wordt er geen elektrische stroom doorgegeven, maar schijf kan de sleepcontacten ook linksonder en rechtsboven plaatsen. De sleepcontacten geven de 12 volt gelijkstroom door aan de elektromotor.

Windvaan schakeling met plus – en minstrook
Motorschakeling draaischijf

Om de sleepcontacten vloeiend over de aansluitstroken te laten bewegen ligt er een kunststof plaatje tussen de twee messing stroken. In een proefopstelling met een Ohm-meter werkt het nog wat haperend, de draaischijf moet wat worden aangedrukt om beide polen contact te laten maken. Maar meer druk bouwt ook mechanische weerstand op. De uitdaging is de omschakeling soepel te laten lopen en tegelijk goed contact te laten maken: aan de achterzijde bevindt zich een veerkrachtig plaatje rubber waar de kop van de RVS borstbout doorheen loopt, gedragen door een brede RVS ring. Met de zelfborgende moer is de aandrukspanning van de ronde schijf met sleepcontacten in te stellen.

Disclaimer De bovenstaande schema’s zijn met zorg samengesteld, maar de veilige, schadevrije en functionele werking is niet gegarandeerd. Gebruik van de schema’s is dan ook geheel voor eigen risico van de gebruiker

Geef een reactie