Stuurautomaat (1) Drager van de windvaan

Windvaanbesturing

Windvaanbesturingen zijn voor zeilboten interessant omdat deze geen elektrische energie gebruiken. Elektriciteit die geleverd wordt door accu’s welke weer worden geladen door zonnepanelen, windgeneratoren of door regelmatig de motor te laten draaien. Ook schroefasdynamo’s kunnen de accu’s opladen. Windvaanstuurinrichtingen hebben dat allemaal niet nodig, deze werken normaliter volledig energiebron onafhankelijk.

Wanneer het energievraagstuk is opgelost kunnen elektrische stuurautomaten worden toegepast, die veelal een signaal van een elektronisch kompas omzetten in een elektrische roerbediening. Geavanceerde systemen kunnen daarbij zijn uitgebreid met de elektronische en digitale signalen van GPS en een windvaan om een zeiljacht zo comfortabel mogelijk door de wind en golven te sturen.

Het project waaraan wij werken zou je kunnen noemen ‘het uitvinden van het wiel’. Wat gemaakt wil worden bestaat al, is zelfs ruimschoots ingehaalde techniek. Het is dan ook vooral bedoeld als een leer- en hobbyproject, om van ter beschikking staande onderdelen een werkende windvaan stuurautomaat te bouwen waarbij het roer elektrisch wordt bediend.

Het voordeel is: geen trimroer, pendulum of hulproer aan de boot, veelal kwetsbare onderdelen vooral in de haven. En dat er geen definitieve aanpassingen nodig zijn aan de zeilboot zelf, zoals het boren van gaten in romp en roer.

Het nadeel is: dat het systeem elektrische stroom gaat gebruiken, er gaat een beroep gedaan worden op de stroomhuishouding van de boot.

Plateau windvaan concept 1

Een eerste constructie van het plateau waarop de windvaan gemonteerd kan worden, inclusief de elektrische schakelingen. In het plateau is een PVC bus gelijmd met tweecomponentenlijm. De wangen waren aanvankelijk 10 millimeter dik maar deze voelde wat zwak aan waarop de wangen zijn gedubbeld naar 20 millimeter watervast multiplex. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het geheel inmiddels ruim 400 gram is gaan wegen, nog exclusief de windvaan, het balansgewicht en de elektrische schakelingen. De windvaansteun die we willen gaan gebruiken is stevig maar oorspronkelijk bedoeld voor een kleine kunststof windvaan. Vandaar dat dit windvaanplateau terzijde wordt geschoven, en dat er een lichter en compacter exemplaar gaat worden gemaakt.

Het windvaan plateau dat te degelijk is uitgevallen en daarom terzijde wordt geschoven. Wellicht voor een ander project?

Plateau windvaan concept 2

Een tweede opzet, letterlijk en figuurlijk, 10 millimeter watervast multiplex vormgegeven met wat hoekstukken, in dit stadium een gewicht van iets meer dan 250 gram inclusief een PVC constructie om het geheel op de windvaansteun te monteren. We zijn een stap vooruit, dit ziet er al beter uit.

Windvaan plateau concept 2 wat stijlvoller vormgegeven dan het eerste exemplaar, en 150 gram lichter. Bijna de helft

Geef een reactie