Teakhout

Sextant en oud hout

Ons professioneel zeevaartsextant fabricaat Freiberger, een belangrijk hoekmeetinstrument te gebruiken bij de astronomische navigatie.

Al eerder werd hier geschreven over een stapel mahoniehouten laden met teak fronten, afkomstig van een zeiljacht van een zeezeiler. Waarvan sommige laden al een stijlvolle bestemming hebben gevonden. Nu lag er nog een sextant te wachten, een origineel Freiberger sextant, destijds bekend staande als het betere instrument ontwikkelt voor de navigatie op zon en sterren. Echter, de beschermkist ontbrak. Wat is er dan mooier om van het hout van de laden een mooie bergkist maken met een nautische uitstraling? Hout dat zout heeft beproefd en de wereld rond is geweest. Stijlvoller kan nauwelijks. Vanzelfsprekend komen er nog sluitingen en een handgreep, en zal het mahoniehouten kistje mooi blank worden gelakt. Maar nu al is het een lust voor het oog.

Gevonden op Marktplaats, tien mahoniehouten laden met teak fronten. De laden komen van zeiljacht ‘Windrose’ gebouwd door de Noordduitse scheepswerf Lübbe Voss. Een zeiljacht dat meermalen de oceaan is overgestoken.

Astronomische navigatie

Freiberger Sextant

Geef een reactie

Sluit Menu