Metaalbewerking

Metaalbewerking

Het bewerken van metaal, blij dat niet verleerd te zijn. Jaren gelden stond er nog een draaibank en een boorkolom tot mijn beschikking, evenals sets om schroefdraad mee te tappen, inwendig en uitwendig, linkse en rechtse draad, een werkplaats met metaalzagen en -vijlen, klinknagels en de mogelijkheid om autogeen en elektrisch te lassen. Ook met een zetbank, een schaafbank en een freesmachine kon ik werken, maar momenteel doe ik het met een Black & Decker Workmate, centerpoints, handboormachines en gereedschappen zoals vijlen, een slijpsteen en metaalzaag (een ijzerzaag is eigenlijk een te beperkte benaming, denk aan het zagen van Trespa, messing, aluminium en RVS).

Windmeter, montagesteun voor de gever

Vandaag een montagesteun gefabriceerd voor een windmeter, welke demontabel gemonteerd gaat worden op een verticale RVS pijp van diameter 22 millimeter. Of van Carbon, dat kan ook mooi zijn, modern materiaal, sterk als staal en licht van gewicht. Zal goed staan! De zwarte kunststof blokjes waren er al, evenals de zwarte aluminium pijp, maar door middel van RVS draadeinden, zelfborgende moeren en een RVS stukje plaat op maat is het een stevig geheel geworden.

Achterzijde van de Windmeter, het display

Aan het andere einde van de set was er ook werk te doen. Het nieuwe instrument is kleiner dan de plek waar nu nog een grotere klok zit. Met andere woorden, het wegnemen van de oude klok laat een te groot gat achter. Dit had zich al eerder voorgedaan bij een ander afleesinstrument, daar was het opgelost met een aluminium grondplaat. Een dergelijke afdekplaat lag al klaar. Met de figuurzaag, voorzien van een metaalzaag een opening gezaagd in deze dekplaat, waarna alle bramen verwijderd.

Geef een reactie