Ketelmeer

Ketelmeer

Ketelmeer

Het Ketelmeer, dat is alweer drie jaar geleden dat we hier voor het laatst zeilden. Toen was de schipper hier met een Randmeer, voor de vrouw gaan we drieëntwintig jaar jaar terug in de tijd, toen nog met een Kolibrie 560 en een kleuter aan boord. De grootste in het oog springende verandering is het kunstmatig aangelegde eiland Keteloog, en de tuibrug over de IJssel bij Kampen in de verte.

Met een noordwest 3 van opzij vanaf het IJsselmeer naar de Ketelbrug gezeild. We wilden onder een vast gedeelte van de brug doorzeilen, volgens de kaart en het huidige waterpeil met een meter speling boven de masttop, met de aanwezige golfhoogte moet het ruim te doen zijn, maar de brug in de snelweg ging juist open voor een aantal grotere schepen, daar dan maar gebruik van gemaakt. Sorry automobilisten maar bedankt voor het wachten, we waren van goede wil. Vandaar met ruime wind het Ketelmeer op.

‘Zonnetje schieten’ op het Ketelmeer

Totaal overbodig maar even voor één uur wordt de sextant voor de dag gehaald om ‘een zonnetje’ te schieten en een sommetje te maken. Middagbreedte gedurende de zomertijd. Ondanks het gemis aan een vrije horizon, maar met het zetten van de zon in het vizier op de onderzijde van de dijk en het gebruik maken van een globale declinatietabel komen we uit op 52°45’ noorderbreedte. Weliswaar 11’ verschil met de GPS en voor binnenwateren volledig onbruikbare informatie, maar gezien de astronomische afstanden van de zon en de waarneming van mij als beginneling in de astronavigatie het vermelden waard. Wat zou nu 11 Zeemijl verschil zijn midden op de oceaan? Twee en een half uur doorzeilen, zeg maar.

90° – 60°45’ = 29°15’
+ declinatie 23° = 52°15’
+ hoogte waarnemer en indexfout
van 30’ = 52°45’ noorderbreedte …

Zeilend charterschip van de ‘bruine vloot’.

Vrolijk druk op het Ketelmeer, een aantal binnenvaartschepen lopen ons op en komen ons tegemoet, twee zeilende charterschepen kruisen ons, de eerste loopt mooi voor ons over, voor de andere starten we even de motor om voorlangs te zeilen. Uiteindelijk vinden we een ligplaats voor de nacht in Schokkerhaven. Een geslaagde zeildag waarop ook onze zoon is geslaagd voor een belangrijk diploma.

Geef een reactie

Sluit Menu