Instrumentenpaneel

Instrumentenpaneel

Een manier om aantal afleesklokken op een goed afleesbare plaats een plaats te geven is het toepassen een afneembaar instrumentenpaneel een goede mogelijkheid. Dit instrument gaat een plaats krijgen boven een kajuitingang en onder een buiskap van een kajuitzeilboot, maar wordt ook afneembaar gemaakt om te voorkomen dat het geheel bloot staat aan weer en wind. De gehele console wordt dan losgemaakt van het kajuitdak en binnen opgeborgen, waarbij de bekabeling gebundeld aangesloten blijft aan de gevers en de aansluiting op het boordnet van de bewuste kajuitzeilboot. Alhoewel de console meestal onder de buiskap zal zijn opgesteld wordt er wel aandacht gegeven aan de (spat)waterdichtheid. Om op mooie zomerse dagen te kunnen zeilen zonder de buiskap, volop genietend van zon, zee en wind.

De voorzijde van het instrumentenpaneel met uitsparingen voor drie klokken

De opbouw is als volgt: allereerst zijn twee watervast multiplex stroken van negen millimeter een draaglat samengesteld, die in een boogvorm met expanderende constructielijm op elkaar zijn geklemd en gelijmd. Vervolgens de voorzijde en de achterzijde haaks tegen de gebogen boog gelijmd, de onderzijde van de panelen afgetekend en uitgezaagd, de bovenrand parallel daaraan meelopend. Vervolgens de zijkanten ingelijmd, met aan de bovenkant aan de binnenzijde een ingelijmde lat om het lijmoppervlak te vergroten en om afgeronde hoeken te kunnen aanbrengen. Vervolgens de bovenkant gelijmd door deze met lijmklemmen vast te zetten, gebogen met de ronding van de draaglat mee, daarna openingen gezaagd voor de klokken en de achterzijde waar een deksel voor komt. Het paneel zou ruimte kunnen bieden aan in totaal vier klokken, maar er is gekozen voor drie instrumenten, waarmee de meest essentiële informatie straks weergegeven zal gaan worden. Nadat de gehele constructie goed is verlijmd de rondingen aangebracht door vijlen en schuren.

Achterzijde van het instrumentenpaneel met opening voor aansluiten van bedrading

Aan de achterzijde een sponning voor het deksel om minstens spatwaterdichtheid van de console te realiseren.

Afneembaar deksel voor de opening aan de achterzijde van het instrumentenpaneel

Het deksel aan de achterzijde aan de achterzijde van de console, hier het geheel nog onafgewerkt. De boven en onderzijde zijn licht gebogen gevormd in stijl met de dekronding waarboven het instrumentenpaneel geplaatst gaat worden.

Wordt vervolgd …

Geef een reactie