Helsluis

Helsluis, Zuid-Hollandse Biesbosch

Vandaag een heel aardige sluis ontdekt, al doet de naam anders vermoeden: de Helsluis, gelegen tussen de Beneden-Merwede en de Helsloot en de Kikvorschkil in de Zuid-Hollandse Biesbosch. De Helsluis ligt midden in het groen en tussen rietkragen, de houten remmingswerken bij de ingangen van de sluis en in de sluiskolk zelf en daarbij de houten sluisdeuren doen natuurlijk aan, de sluis gaat als het ware in de omgeving op. Zelfs de hekjes rondom de sluis dragen daaraan bij.

Helsluis in de Dordtse Biesbosch aan de Biesboschzijde.

De Helsluis dateert uit het jaar 1863 en gaat dus al heel wat jaren mee. In vroeger tijd zullen er vrachtvaarders van de sluis gebruik hebben gemaakt, gaande en komende van en naar de Biesbosch, onder andere beladen met riet en wilgentwijgen voor daken en beschoeiingen. Tegenwoordig wordt de sluis vooral gebruikt door de pleziervaart, komende vanaf Dordrecht scheelt dat een stuk tegen de stroom van de Beneden-Merwede invaren wanneer de bestemming bijvoorbeeld de Biesbosch bij Werkendam is. Men vaart dan langs de Helsloot en de Kikvorschkil naar de Nieuwe Merwede.

Toegangs van de Helsluis in de Dordtse Biesbosch vanaf de Beneden-Merwede tegenover Sliedrecht.

Gegevens Helsluis

Lengte schutkolk: 39 meter
Doorvaartbreedte: 7,20 meter
Drempeldiepte NAP – 1,63 meter

Klik op afbeelding en ga naar Getijden en Stromen
Klik op afbeelding en ga naar ‘Schutten en Sluizen’

Disclaimer

De bovenstaande gegevens zijn zo betrouwbaar mogelijk weergegeven maar staan niet garant voor een gegarandeerde en veilige doorvaart.

Geef een reactie