Freiberger sextant

Stelsleutel Freiberger Sextant

Ons professioneel zeevaartsextant fabricaat Freiberger, een belangrijk hoekmeetinstrument te gebruiken bij de astronomische navigatie.

Een bijzonder kostbaar precisie-instrument, dit Freiberger sextant te gebruiken bij de astronomische navigatie. Een lang gekoesterde wens om een sextant te verkrijgen, stapsgewijs zijn we van een plastic oefensextant naar een professionele Freiberger gegaan, de top van het segment. De originele bergkist ontbrak echter, deze hebben wij gemaakt vanuit het hout van afgedankte scheepsladen, afkomstig van het Duitse 16 meter lange zeiljacht Tina III dat de wereld is rond gezeild en momenteel een Refit ondergaat voor een volgende wereldomzeiling. En zo wordt ons sextant veilig opgeborgen in een bergkist met een verhaal.

Freiberger sextant stelsleutel

Mooi ook dat we ons Freiberger sextant compleet hebben gemaakt met de bijbehorende stelsleutel die nog ontbrak. Ook het houten klosje in de blankhouten bergkist ontbrak nog, maar inmiddels is dat ook ingelijmd en gelakt: wanneer de nu nog glanzende lak droog is zal deze zijdeglans zijn. Nu is dat stellen van de kim- en indexspiegel nog een hele kunst, en de bekende afwijkingen zijn goed te verrekenen, dus voorlopig laten we het zo. Maar het maakt het sextant mooi volledig, dankzij zowel ‘Observator’ in Rotterdam als ‘L.J. Harri’ in Amsterdam.

Observator Rotterdam

Zie ook Freiberger sextant en Azoren, Horta, Café Sport

Geef een reactie