Plymouth

De zuidwestelijke havenstad Plymouth spreekt ons tot de verbeelding. Gelegen aan het Engels Kanaal dat wezenlijk een open zee is gelegen tussen Frankrijk en Engeland dat via het Nauw van Calais de Atlantische Oceaan met de Noordzee verbindt. Het staat op ons ‘verlanglijstje’ van te bezoeken plekken, vergelijkbaar met de Noordkaap bovenin Scandinavië en Wenen in Oostenrijk.

Wat wij hebben met Plymouth? Beetje ondefinieerbaar, wellicht vanwege de finish van de beroemde en beruchte (1979!) Fastnetrace, waarvan de start bij Cowes en het eiland Wight en daarna de ronding van zowel de Fastnetrock bij Ierland als de Scilly-eilanden.

Ook Herman Janssen, de eerste Nederlander die solo de wereld rond is gezeild deed aan het begin van zijn zeilreis Plymouth (naar het Nederlands te vertalen als ‘Pleimuiden’) aan, voor de laatste inkopen alvorens de Atlantische Oceaan over te steken. Als jongere verslond ondergetekende het reisverslag: ‘De horizon zeilde mee, dag na dag’.

TallShips’ Race 1976 van Plymouth naar New York

Ook maakte de naam ‘Plymouth’ indruk op mij vanwege de TallShips’ Race in 1976 vanwege het 200-jarige onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. ‘Onze’ Eendracht, het nog jonge TallShip met zeilnummer TS47 onder Nederlandse vlag, zou bemand met jongeren mede naar Amerika zeilen om het feest op te luisteren door langs het Vrijheidsbeeld te zeilen bij New York Bay. Het vertrek was bij Plymouth.

Meezeilen met de Eendracht zat er voor mij niet in. Ik had de leeftijd niet. De financiën waren er niet. De omstandigheden waren er niet. Het kwam destijds onbedoeld hier op neer: je moest of een probleemjongere,  of een jonge weldoener zijn. Allemaal op mij niet van toepassing, zullen we maar zeggen.

Genoeg gemijmerd … vandaag viel er een Eerstedagenvelop gestempeld 1976 op de deurmat. Verband houdende met het diorama van de Eendracht in ons vorige bericht. Met mooie postzegels en stempels. Over de TallShips’ Race die voer langs Plymouth. Prijkende voorlopig hoog op de verlanglijst.

Geef een reactie

Sluit Menu