Kalmthoutse Heide (2) • Wacht-, radio- en uitkijktoren

Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide ligt tussen de Belgische plaats Kalmthout en de Nederlandse plaatsen Hoogerheide en Woensdrecht. Een andere plaats is de grensovergang bij Putte, waar de Nederlandse N289 over gaat in de Belgische N11. Dwars door de Kalmthoutse Heide loopt de Nederlands-Belgische grens, in het natuurgebied staat ook een uitkijktoren met een driedubbele functie.

Alhoewel wij een wandeling maakte langs gebaande paden viel op hoe divers de Kalmthoutse Heide is. Een bosrijke omgeving, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Loofbomen en dennenbomen wisselen elkaar af en staan door elkaar heen, talrijke grotere en kleinere vennen. De paden zijn bospaden, toen wij liepen hier en daar modderig vanwege de overvloedige regenval. Bij het beklimmen van de uitkijktoren stijg je op zeker moment boven de kruinen van de bomen uit, zijn er overeenkomsten met een zogenoemde ‘boomtoppenpad’. We deden het niet om de natuur te respecteren, maar je zou de takken van de bomen aan kunnen raken. Verder klimmend kom je uit ruim boven de kruinen van de bomen, kun je Antwerpen en Bergen op Zoom zien liggen. Helder aangeduid met silhouetten aangebracht op de balustrades van de uitkijktoren.

Uitkijktoren

Kalmthoutse Heide uitkijktoren
Uitkijktoren in de Kalmthoutse Heide

Open voor publiek

De veertig meter hoge uitkijktoren is een gestileerd kunstwerk op zich waarin tientallen driehoekige staalconstructies zijn te herkennen welke asymmetrisch aan elkaar zijn verbonden. Daarmee lijkt de toren zich organisch in te voegen in de omgeving van de Kalmthoutse Heide, openstaande voor publiek, maar niet volledig. De toren is voorzien van radioantennes, bestemd voor het zenden en ontvangen van informatie van en voor hulp- en veiligheidsdiensten. Tegelijk is het ook een uitkijkpost van de brandweer. In droge perioden wordt de toren bemand door vrijwilligers, alert op rook en vuur in het kwetsbare en brandgevaarlijke natuurgebied. Na het beklimmen tot de één na hoogste etage genieten ook wij van het wijdse uitzicht, waarbij de havens van Antwerpen, de koeltorens van Doel en de zendmast van Roosendaal zichtbaar zijn.

Uitkijktoren Kalmthoutse Heide
We beklimmen de veertig meter hoge uitkijktoren

Putse Moer

Putse Moer
Puste Moer
Putse Moer
Putse Moer gezien vanuit de uitkijktoren
Kalmthoutse Heide
Kalmthoutse Heide gezien in noordelijke richting

Geef een reactie