Het Pieterpad (1) Groningen

Het Pieterpad

De dames Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen constateerden een gebrek aan langeafstandwandelpaden door Nederland. Door meerdere bestaande wandelpaden met elkaar te verbinden zetten zij het Pieterpad op de kaart. Een LAW, een Lange Afstand Wandelpad. Zo is het Pieterpad ontstaan, van Pieterburen nabij de Waddenzee naar de Sint Pietersberg in het Limburgse land.

Pieterburen, startpunt Pieterpad
Pieterburen, begin- en eindpunt van het Pieterpad

Wat te doen na het lopen van het Scandinavische Olavspad, dwars door Zweden en Noorwegen? Deze keer houden we het dichter bij huis, in eigen land, het Pieterpad van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Limburg. Het kan ook andersom, maar er is gekozen voor de route van noord naar zuid, een Lange Afstand Wandeling van volgens de bordjes 490 kilometer. We gaan ervoor en zullen wanneer daar de gelegenheid voor is de gehele route lopen. Of het uitgebreide wandelverslagen worden, dat denken wij niet. Maar foto’s van onderweg zeggen genoeg.

Pieterburen, 0 kilometer

Het Groningse Pieterburen is bekend van Leny ‘t Harts Zeehondencrèche. Leny trok zich het lot aan van de zeehonden in de Waddenzee en van de gezondheid en de welstand van deze dieren. Maar Pieterburen geniet ook landelijke bekendheid door het Pieterpad van de eerder genoemde plaats naar de Sint Pietersberg nabij het Limburgse Maastricht.

Begin LAW 9, het Pieterpad
Het begin van het Pieterpad in het Groningse Pieterburen
Het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg
De eerste stappen op het Pieterpad bij Pieterburen
Het Pieterpad mijdt de steden
Groningse boerderij

Bij het begin voert het Pieterpad eerst langs landerijen van grasland en aardappelteelt in de richting van Winsum. Daarna buigt het pad af richting het Reitdiep richting de stad Groningen. Vandaar wordt de Noord-Willemsvaart gevolgd richting het Paterswoldermeer. Waar het pad afbuigt door een boomrijke omgeving langs Noord-, Midden- en Zuidlaren. Waar het liedje van Berent Botje over gaat. En daaarmee laten we de provincie Groningen achter ons en zijn we in Drenthe.

Garnwerd

Pieterpad door agrarisch gebied
Dit oude stuurhuis doet nu dienst als rustplaats langs het Pieterpad

Kerk van Oostum

Kerk Oostum
De kerk van Oostum

Binnenstad van Groningen, 33 kilometer

Binnenstad Groningen
Het Pieterpad gaat dwars door de stad Groningen

Haren (Groningen)

Pieterpad Haren
Bij Haren loopt het Pieterpad door een bosrijke omgeving

Spoorbrug Onnen

Spoorbrug Onnen
Het Pieterpad loopt over Spoorbrug Onnen, over een rangeerterrein heen. Het is een ijzeren vakwerkbrug en dateert uit 1920

Appèlbergen

Pieterpad, Apélbergen
Appèlbergen, de naam verwijst naar een voormalig militair terrein

Noordlaren

Pieterpad Noordlaren
Na Haren gaan we de weilanden in richting Noordlaren, dit pad heet Tranendal. Maar dat viel allemaal wel mee …

Midlaren

Pieterpad bij Midlaren
Bospad tussen Midlaren en Zuidlaren

Resumé, 54 kilometer

En zo hebben we het eerste deel van het Pieterpad door Groningen afgelegd en zijn we aangekomen in Drenthe. Wat betreft de overeenkomst met het eerder gelopen Scandinavische Olavspad is dat je ook op het Pieterpad in de winter nauwelijks iemand tegen komt, en je vrijwel helemaal tot jezelf kunt komen. En dat is een goede ervaring wat mij betreft. Vanaf het startpunt in Pieterburen tot aan De Brink in Zuidlaren hebben we 54,4 kilometer afgelegd in drie wandeldagen.

54,4 kilometer in 3 dagen

Pieterburen en het Pieterpad
Klik op afbeelding en ga naar Pieterburen

Geef een reactie