Enscherange en Wiltz • Luxemburg

Enscherange en Wiltz

Vandaag een goede gelegenheid om de omgeving van Enscherange in het Luxemburgse canton Wiltz te verkennen. We hebben maar een weekeinde, dus het genieten van de omgeving is beperkt. Het blijkt een geliefde omgeving voor wandelaars, wielrenners, motorrijders en paardrijders al dan niet ingespannen voor een rijtuig. De laatsten vooral in de bosrijke en heuvelachtige omgeving. Maar ook het autorijden geeft plezier over de bochtige wegen in de klim en in de afdaling van de Luxemburgse bergen. Op weg naar huis kwamen we langs Wiltz.

Camping Val D’Or, Enscherange
Overzicht van Camping Val D’Or, Enscherange
Wandelen Luxemburg
Wandelen in de omgeving van Enscherange

Äischer, Enscheringen

Het plaatsje Enscherange is gelegen in het noorden van Luxemburg, er zouden slechts 165 inwoners zijn. Dat kan wel kloppen want in het dorp zelf zijn weinig huizen, een bakker, een slager en een groentenboer ontbreken. In het Luxemburgs wordt het gehucht Äischer genoemd, in het Duits Enscheringen. Met recht een dorp met een kerk en een kroeg en een paar huizen. De meeste levendigheid is dan ook gelegen langs de weg met een horecagelegenheid waar wielrenners, motorrijders en andere voorbijgangers langskomen. En bij camping Val d’Or waar wij bivakkeren in onze houten trekkershut genoemd een barrel.

Enscherange
Spoorwegovergang bij Enscherange
Camping Val D’Or, Enscherange
Camping Val D’Or, Enscherange gezien vanaf de doorgaande weg
Camping Val D’Or, Enscherange
Camping Val D’Or, Enscherange gezien vanuit de barrel
Camping Val D’Or, Enscherange
Spoorlijn bij Enscherange

Wiltz

In Wiltz stonden we stil bij dit 23 meter hoge oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan de staking begonnen in augustus 1942. De nazi’s hadden voor het bezette Luxemburg de dienstplicht ingevoerd waartegen om te beginnen arbeiders van de leerfabriek van Wiltz in verzet kwamen door het werk neer te leggen. Waarop er een stakingsgolf in beweging werd gezet die zich uitspreidde over geheel Luxemburg. Waarbij ook Luxemburgers het leven zijn ontnomen.

Aan de zijde van het plein bevindt zich aan het monument een afbeelding van de Bijbelse figuren David en Goliath. Aan de zijde die uitkijkt over Wiltz een weergave van bezwijkende mensen. Jaarlijks worden op 31 augustus de moedige slachtoffers van hun opkomen voor vrijheid herdacht in een herdenkingsceremonie. Dagelijks wappert de Luxemburgse driekleur.

Oorlogsmonument Wiltz
We staan stil bij het Oorlogsmonument van Wiltz

Het monument is een gedenkteken voor de vrije wereld om elke dag op te staan tegen geweld, onderdrukking en het negeren van mensenrechten.

Pleingezicht Wiltz
Plein bij het Nationaal Oorlogsmonument van Wiltz
Wiltz, Luxemburg
Wiltz, Luxemburg

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie