Pieterburen en het Pieterpad

Pieterburen en het Pieterpad

Ene Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen constateerden een gebrek aan langeafstandwandelpaden door Nederland. Door nu een aantal kortere wandelpaden met elkaar te verbinden zetten zij het Pieterpad op de kaart. Een LAW, een Lange Afstand Wandelpad. Zo is het Pieterpad ontstaan, van Pieterburen nabij de Waddenzee naar de Sint Pietersberg in het Limburgse land.

Het Groningse Pieterburen is bekend van Leny ‘t Harts Zeehondencrèche. Leny trok zich het lot aan van de zeehonden in de Waddenzee en van de gezondheid en de welstand van deze dieren. Maar Pieterburen geniet ook landelijke bekendheid door het Pieterpad van de eerder genoemde plaats naar de Sint Pietersberg nabij het Limburgse Maastricht.

Pieterburen, startpunt Pieterpad
Pieterburen, begin- en eindpunt van het Pieterpad
Pieterburen bij het begin van de dag
Een vriendelijke boer, werkend op het land

Beiden hebben ertoe bijgedragen dat er in het dorp een toeristische bedrijvigheid is ontstaan. Zo zijn er het zeehonden-, een bezoekers- en een wadloopcentrum, een hotel en een camping, meerdere bed & breakfast-logementen, een café-restaurant, een speel- en een theetuin, een wellness, een koffie- & winkelmuseum. Rond dit geheel een aangelegde wandel- en fietsroute en fietsenverhuur rondom alle toeristische trekpleisters en de Waddenzee op loopafstand. Daarbij een botanische tuin, de Petruskerk, een molen en de te bezoeken oudste boerderij van Pieterburen. Kortom, of het nu begonnen is met de zeehondencrèche of het Pieterpad of het Wadlopen, er is wel wat van gemaakt.

Hornhuizen

We maken een tussenstop in het dorp Hornhuizen. Een kerk en een paar huizen en een bedrijf met landbouwwerktuigen. De kerk valt op bij het aanrijden: boven de bomen steekt een helder rood met fel gele kerktoren uit. Onmiskenbaar een baken voor wie zijn op de Waddenzee. De kerkdeur stond open en er was niemand aanwezig. Wel een briefje hoe je het licht aan kunt doen in het trappenhuis van de kerktoren. En dat de klim voor eigen risico is. Helaas geen briefje om de blaasbalg van het orgel in werking te stellen. Wel het touw gezien om de torenklok te luiden. Dat maar niet gedaan. Een mooi woord trouwens, ‘luiden’. Verwant aan ‘geluid’ maken.

Kerk van Hornhuizen

Kerk van Hornhuizen
Kerkorgel Hornhuizen
Preekstoel Hornhuizen
Kerktoren Hornhuizen
Luidklok Hornhuizen
Uitzicht vanaf de kerktoren van Hornhuizen

Het Pieterpad

Nu zou je kunnen gaan denken dat het Pieterpad een pelgrimsweg is die weer aansluit op een weg naar de Sint Pieter in Rome. Daarbij denkende aan een bepaalde betekenis, van een heiligverklaarde bijvoorbeeld die het pad zou hebben gelopen. Maar het ligt iets anders. Weliswaar leiden er vele wegen naar Rome, en sluit het Pieterpad aan op wandelpaden naar de Ardennen en de Franse Alpen.

Maar eigenlijk is het Pieterpad uit gemis ontstaan. Ene Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen constateerden een gebrek aan langeafstandwandelpaden door Nederland. Door nu een aantal kortere wandelpaden met elkaar te verbinden zetten zij het Pieterpad op de kaart. Een LAW, een Lange Afstand Wandelpad. Ook het pelgrimspad naar Santiago de Compostella zal bij Bertje en Toos vast bekend zijn.  Met een begin in het Friese Sint Jacobiparochie, net als Pieterburen ook gelegen nabij de Waddenzee.

Op weg naar Noorwegen

Friese aardappelen van het Groningse land

Vandaag ben ik dus neergestreken in Pieterburen. Op weg naar Noorwegen om een echte pelgrim tegemoet te gaan. Mijn vrouw loopt dwars door Scandinavië het Sint Olavspad. En ben op weg naar haar toe. Wekenlang is zij grotendeels alleen op weg geweest. Haar pelgrimspad van Selånger naar Trondheim, in het voetspoor van Vikingkoning Olav.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie