Jachthaven Oranjeplaat
Al een aantal dagen liggen we in de jachthaven van watersportvereniging Oranjeplaat, vlak bij Arnemuiden. Waar de Oranjepolderseweg overgaat in de Muidenweg. De aanduiding ‘Muiden’ stamt af van het Germaanse woord ‘munþa’ wat heeft geleid tot mond, mouth en münde. Muiden aan de monding van de Vecht met het Muiderslot en IJsselmuiden aan de monding van de Gelderse IJssel zijn daar ook van afgeleid. De plaatsnaam IJmuiden verwijst naar het Amsterdamse IJ. ‘Arnemuiden’ dankt haar naam dus aan de mond van de Arne. Om jachthaven Oranjeplaat te bereiken vaar je vanaf het Veerse Meer door een smal betond geultje, langs de Oranjeplaat. Die in het verleden ongetwijfeld veel uitgestrekter is geweest dan nu.
Jachthaven Oranjeplaat
Havenkantoor 0118 – 601 249
Oranjepolder
De meeste dijken in de omgeving lijken kaarsrecht door het Zeeuwse land te zijn getrokken. Zoals de Oranjepolder liggende aan het Veerse Meer. Met landinwaarts de Oranjepolderse Dijk. Voorheen lag hier een schor aan het Arnemuidense Gat. Een schor is een buitendijks gebied dat veelal niet onderloopt, uitgezonderd bij springtij. Dan is het extra hoog water en loopt een schor onder water. Maar het zou volgens Zeeuwse Ankers in 1618 zijn geweest dat het schor ingepolderd is, door het aanleggen van een buitendijk en bemaling van het gebied. Sinds 1618 genoemd de Oranjepolder, genoemd naar de Oranjeplaat.
De Oranjepolder kwam in 1618 tot stand in opdracht van prins Maurits. De droog te leggen schorren, ‘Ten Halven Crijte’ en het ‘gors van Arnemuiden’, waren beide in eigendom van de prins. Na de drooglegging bleef de Oranjepolder eeuwenlang een Kroondomein van de Oranjes.
Bron: Zeeuwse Ankers