Molen De Kameel (2011)
Wanneer we dit schrijven, zijn we enkele dagen voor Kerst. Aan het uiteinden van een wiek van Schiedamse molens zijn om die reden sterren bevestigd, als ware het de ster van Bethlehem. We schoten een mooi plaatje van stadsmolen De Kameel in Schiedam. Best wel toepasselijk, de Wijzen uit het oosten, op zoek naar een Koningskind op aanwijzing van een ster worden traditiegetrouw ook met rijdieren uit de woestijn afgebeeld.
![Molenstraat Schiedam](https://i0.wp.com/www.waterrimpels.nl/wp-content/uploads/2024/12/IMG_1166-scaled.jpeg?resize=1200%2C1600&ssl=1)
Molenstad Schiedam
De molen op de foto draagt de naam De Kameel. In de periode tussen 1715 en 1868 heeft er enkele tientallen meters aan het Doeleplein eveneens een zogenoemde moutmolen gestaan, die eveneens De Kameel heette. Dit was één van de vele stadsmolens van belang voor de Schiedamse jeneverstokerijen. Maar in 1865 braken in harde wind de roeden, ook de bovenkap compleet met as kwamen op straat te liggen. Verdacht was dat er nog zeilen aan de wieken waren, die gehaast weg werden gehaald. Had de molenaar de wind onderschat, of wilde hij alles uit de molen halen wat er maar te halen was? Dat blijft de vraag. Feit is dat toen alleen de romp is blijven staan, waar een aantal jaar een houtzagerij in werd gevestigd.
Molenbrand
Totdat er een brand woedde in de oorspronkelijke molenromp. Vandaar dat 1868 het restant van de molen is afgebroken. Er restte weinig anders dan een sta-in-de-weg. Ware het niet dat Schiedam zich als molenstad wil profileren. Wat is er dan mooier dan een molen bij de meest gebruikte toegangsweg naar de binnenstad van Schiedam. Reden om De Kameel te herbouwen. Vlak bij de oorspronkelijke plaats.
![Stadsmolen De Kameel, Schiedam](https://i0.wp.com/www.waterrimpels.nl/wp-content/uploads/2024/12/IMG_0938-scaled.jpeg?resize=1200%2C1600&ssl=1)
Meer lezen?
Lees hier meer over de Schiedamse stellingmolen De Kameel. Evenals hier in de molendatabase. Zie hier de korenmolen van Arnemuiden.