Arnemuiden • Klok van Arnemuiden

Arnemuiden

Denk je aan Arnemuiden, dan denk je als vanzelf aan de smartlap ‘Als de klok van Arnemuiden’. Vijfentwintig jaar geleden kwamen wij met enige regelmaat in Arnemuiden. In de regel wanneer er een beroep op ons was gedaan. Waarbij er geen aandacht was voor de klok van Arnemuiden, of voor het dorpsgezicht. Nu zijn we daar wel toe in de gelegenheid, en wandelen door de voormalige vissersplaats. Waar de mensen ook gingen leven van de landbouw. We wandelen langs kerktorens waar we een klok kunnen vermoeden, door de smalle straten, langs de Oude Arne en een historische scheepswerf.

Arnemuiden 23
Vissersboot Arnemuiden 23

Als de klok van Arnemuiden
welkom thuis voor ons zal luiden
wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
als een schip op zee gebleven is

Rijke zee waarvan de vissers dromen
want jij geeft brood aan mam en vrouw en kind
wrede zee jij hebt zoveel genomen
in jouw schoot rust menig trouwe vrind

Een alleraardigst leuk vissersscheepje, de Arnemuiden 23. Of beter gezegd een afgeleide daarvan. Voorzien van een vistuig zoals op zeegaande kotters, compleet met bomen, sleepnetten en sloffen. Zelfs aan de navigatieverlichting voor een vissend vaartuig is gedacht. Een groen en wit licht boven elkaar. Van een geheel ander kaliber is dit stuurhuis van een vissersvaartuig. Wat een maritiem item!

Accommodatie vissersvaartuig
Stuurhuis met lierkamer en bemanningsverblijf van een vissersvaartuig langs de kant in Arnemuiden

Molen Nooit Gedacht (1981)

<yoastmark class=

Molen Nooit Gedacht uit 1981 staat op de plaats waar al in 1736 een windmolen was geplaatst. Maar op 24 juni 1977 werd deze voor Arnemuiden beeldbepalende molen door brand verwoest. Daarop kwam de dorpsgemeenschap in actie om wederom een molen te plaatsen op deze plek. Molenmaker Medendorp kwam in het Duitse Grossheide een uit 1896 daterende stellingmolen op het spoor, en herbouwde deze als grondzeiler in Arnemuiden. Zo kreeg Arnemuiden zijn molen terug.

Lunch
Middageten in een gezellig onderkomen

Historische scheepswerf C.A. Meerman

Alhoewel de historische scheepswerf nog niet open was voor het publiek begaven wij ons op het museumterrein. Uitgenodigd door het bordje ‘welkom’ op het hek dat niet op slot zat. Vriendelijk werden wij te woord gestaan. ‘Eigenlijk zijn we nog gesloten maar vanmiddag zijn we open, dan zijn er ook gidsen die een rondleiding verzorgen’. Wijzende op het bordje ‘welkom’ de vraag of we even rond mochten kijken. En dat was prima. Een mooi voorbeeld van gastvrijheid op de historische scheepswerf van C.A. Meerman waar nog altijd aan scheepsherstel wordt gedaan en waar belangstellenden kunnen leren.

Historische scheepswerf Arnemuiden
Historische scheepswerf Arnemuiden
Historische scheepswerf C.A. Meerman
Historische scheepswerf C.A. Meerman
Scheepswerf Arnemuiden
Scheepswerf Arnemuiden
Zeeuwse scheepswerven
Zeeuwse Scheepswerven

Klok van Arnemuiden

Vooropgesteld dat het lied ‘Klok van Arnemuiden’ een smartlap, Een melancholische tranentrekker is, zijn we toch op zoek gegaan naar de bezongen klok. om vast te stellen dat het de kerkklok van de Gereformeerde Gemeente zal zijn. Weliswaar is het kerkgebouw voorzien van een mooie toren, maar daarin hangen geen klokken. Wel in de klokkentoren van de Hervormde Gemeente, een klokkenspel zelfs. Wandelend door de straatjes van Arnemuiden hoorden we iets van verschillende klokgeluiden. Het uurwerk is zelfs voorzien van een getijdenklok. Maar dat ontdekten we pas thuis, bij Zeeuwse Ankers. 

Gereformeerde Gemeente Arnemuiden
Gereformeerde Gemeente Arnemuiden
Hervormde Gemeente Arnemuiden
Hervormde Gemeente Arnemuiden

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Jullie hebben er een leuke dag van gemaakt.
    Als de “klok van Arnemuiden” in je hoofd zit krijg je het er niet uit.

Geef een reactie