Vlaardinger Driesluizen • Vlaardingervaart

Vlaardinger Driesluizen

Tussen de Vlaardinger Vaart en de Oude Haven van Vlaardingen ligt een schutsluis, genaamd de Vlaardinger Driesluizen. Al in 1388 zouden hier een aantal sluizen hebben gelegen, de Delflandse sluizen: twee spuisluizen om boezemwater naar de rivier te spuien of andersom water in te laten, en een schutsluis als doorlaat voor schepen. Vandaar de benaming Driesluizen, gegeven aan deze schutkolk uit 1960. Waarbij in het beton van deze sluis de wapenschilden van de eerdere sluizen zijn ingemetseld, gedateerd 1639 en 1653. Vandaar dat dit kunstwerk monumentaal staat aangeschreven.

Vlaardinger Driesluizen
De Vlaardinger Driesluizen tussen de Vlaardingervaart en de Oude Haven van Vlaardingen

Vlaardinger Vaart

Vlaardingen Driesluizen is vernoemd naar de drie voormalige sluizen op deze plaats, namelijk spuisluis Rijswijk en spuisluis Schipluiden. De schutsluis heette sluis Vlaardingen Ambacht. De eerste doorlaten zouden dateren van rond 1389, de veertiende eeuw. Ook de Vlaardingervaart heeft oude papieren. Deze zou ook al aangelegd zijn voor 1250, door verbindingen aan te leggen tussen aantal kreken in het polderland. Het gedeelte van Schipluiden naar de vlieten is vrij recht, maar vanaf de Boonervliet naar Vlaardingen meer langs bochten. Via sluis ‘Driesluizen’ loopt het uit in de Oude Haven van Vlaardingen, met aansluitend een deel van de haven dat Buizengat wordt genoemd. De Vlaardinger Vaart was oorspronkelijk een afwateringskanaal voor het Delfland. Vandaar de twee Spuisluizen die er ooit in Vlaardingen zijn geweest.

Oude Haven Vlaardingen
De Oude Haven met de contouren van de scheepswerven die hier in vroeger tijd lagen

Haringbuizen

De Vlaardinger Driesluizen komt uit in de Oude Haven. Welke uitloopt in het Buizengat. Dit deel van de haven dankt haar naam aan een scheepstype dat is ontstaan in de Middeleeuwen. De Haringbuis als zeilvaartuig werd gebruikt in de visserij. Maar er waren ook Buizen die dienst deden als vrachtvaarders. Aan het Buizengat en de kom in de Oude Haven bij de Driesluizen waren in de hoogtijdagen van de visserij meerdere scheepswerven gelegen. Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg heeft Vlaardingen zich volop kunnen ontwikkelen tot visserijhaven. Welke ook voor de Vlaardingse scheepsbouw welvaart bracht.

Buizengat Vlaardingen
Aan het Buizengat zijn in stijl woonhuizen gekomen
Assam II Zeekadetkorps Vlaardingen
De Oude Haven van Vlaardingen

Driesluizen

De Vlaardingse Driesluizen is voorzien van hefdeuren. Bij het schutten wordt er onder de gehesen deuren doorgevaren. Vanwege een schutsluis in de buitenhaven is er geen tijverschil meer in het Buizengat. Voorheen kon de Driesluizen alleen in de periode rond laag water worden bediend. Bij hoog water was de waterdruk op de hefdeuren te hoog. Na de aanleg van de schutsluis in de buitenhaven is de Driesluizen een periode zelfbediening geweest. In de huidige tijd wordt de sluis op afstand en op aanvraag bediend. 

Bijzonderheden

De Delflandse sluizen werden in 1389 aangelegd en in 1639 en 1653 vernieuwd. De Schipluidensche sluis en de Rijswijksche sluis waren spuisluizen; de Vlaardingsche sluis was een schutsluis. De schuiten die naar de Oude Haven wilden, konden gebruik maken van de schutsluis.

Bron: Geschiedenis van Zuid-Holland

Vlaardingse Haringlogger
De in Vlaardingen gebouwde zeillogger VL 92 in de Vlaardingse haven bij het Visserijmuseum

Lees hier over de Vlaardinger Vaart, en hier over de Vlietlanden

 

Geef een reactie