Hoek van Holland
Halverwege de negentiende eeuw wordt er in Engeland een spoorlijn aangelegd naar Harwich. Het is het jaar 1854 waarin de eerste stoomtreinen van en naar deze havenplaats gaan rijden. De Engelse Great Eastern Railway weet in 1862 de rechten binnen te halen om aansluitend op de spoorlijn een vaarverbinding te gaan onderhouden, van Harwich naar Antwerpen en van Harwich naar Rotterdam. Aanvankelijk met radarstoomboten, maar vanaf 1893 met schroefstoomschepen. Het zijn de ontwikkelingen die aan het begin staan van de veerdienst tussen Hoek van Holland en Harwich, vandaag de dag onderhouden door de Stena Line.

In de beginjaren werd er dus onder Engelse vlag gevaren vanaf Harwich naar Antwerpen via de Westerschelde, en naar Rotterdam via het Haringvliet langs Hellevoetsluis of het Brielse Gat langs Brielle en Maassluis naar Rotterdam. Alternatieve routes vanaf het Haringvliet waren het Voorns Kanaal, of om via het Hollands Diep en de Oude Maas.

Stena Line
In 1962 richtte Sten Allan Olsson Stena Line op, nadat hij in 1946 zijn eerste schip had gekocht. De eerste veerdienst van de Stena Line werd onderhouden tussen Zweden en Denemarken.
Great Eastern Railway
Maar halverwege de negentiende eeuw wordt de Nieuwe Waterweg gegraven, aangezien het Brielse Gat steeds minder bevaarbaar wordt vanwege verzanding. Nadat in 1872 de Nieuwe Waterweg vrij is gegeven voor de scheepvaart betekent dit een aanzienlijk verkorting van de vaarroute naar Rotterdam. Maar vooralsnog niet voor de schepen van de Great Eastern Railway. Welke als te diepstekend worden ingeschat om de Nieuwe Waterweg te bevaren. Maar in 1893 komt het ervan dat de Britse stoomschepen langs Hoek van Holland gaan varen op hun weg naar Rotterdam.
NV Stoomvaart Maatschappij Zeeland
Niet alleen in Engeland ziet men winst in de veerdienst. Ook aan Nederlandse zijde wordt een vergelijkbaar initiatief genomen. En wel door de oprichting van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland in het jaar 1875. Welke vanuit Vlissingen een veerdienst gaat onderhouden naar Engeland. Vanaf 1946 exploiteerde de SMZ de veerdienst vanuit Hoek van Holland. Dit vanwege het gegeven dat er aanzienlijke schade is toegebracht aan kades, kantoren en spoorlijnen in Vlissingen in de periode 1940-1945. Vandaar dat de keuze wordt gemaakt om in 1946 de veerdienst te hervatten vanuit Hoek van Holland.
Stoomvaart Maatschappij Zeeland
Op 25 juni 1875 werd de NV Stoomvaart Maatschappij Zeeland opgericht, met als doel het onderhouden van een veerdienst tussen Vlissingen en Engeland.

Stena Line
De Stoomvaart Maatschappij Zeeland blijft tot 1989 de veerdienst Hoek van Holland-Harwich onderhouden. In dat laatst genoemde jaar verkoopt de rederij het marktaandeel aan de van origine Zweedse en in 1962 opgerichte Stena Line. Deze rederij onderhield aanvankelijk diverse Noord-Europese veerdiensten, maar breidt haar diensten ook uit naar Zuid-Europese veerdiensten. Tot de dag van vandaag onderhoud de Stena Line ook de veerdienst vanuit Hoek van Holland naar Harwich, ten behoeve van zowel passagiers, personenauto’s en vrachtwagens.

ms Britannica, zusterschip Stena Hollandica
Rederij: Stena Line, Zweden
Bouwwerf: Wadan Yards, Wismar, Duitsland
Bouwnummer: 164
Kiellegging: 17 december 2008
Tewaterlating: 7 juni 2009
Inde vaart gekomen: 9 oktober 2010
Lengte over alles: 240 meter
Breedte over alles: 32 meter
Diepgang: 6,65 meter
Aantal dekken: 12
Hoogte: 51 meter
Tonnenmaat: 64,039 grosston
Machinevermogen: 33.6000 kw/45,100 Pk
Voortstuwing:
2 x 8L48/60CR MAN vierslag dieselmotoren
2 x 6L48/60CR MAN vierslag dieselmotoren
Vaarsnelheid: 22 Knopen
Aantal passagiers: 1200
Aantal bemanningsleden: 85
Aantal hutten: 53
Aantal kooien: 1376
Aantal voertuigen: 230
Laadlengte: 5500 meter
