Goedereede • Catharinakerk

Goedereede

Halverwege de vijftiende eeuw ging het opmerkelijk goed met Goedereede, gelegen aan zee. Passerende scheepvaart brengt werk en handel mee voor de havenplaats. De schepelingen zullen behoefte hebben gehad aan groente, vlees en vis, zullen hun drinkwatervoorraden aan hebben willen vullen. Ook de visserij van Goedereede kwam op gang. Het waren de tijden dat er op Goedereede een grote kerk werd gebouwd, gewijd aan Sint Catharina, van heinde en verre te zien. Rond het jaar 1453 wordt begonnen met de bouw van deze kerk. In 1467 met de bouw van een bijbehorende kerktoren. Maar de tijden veranderen.

Catharinakerk Goedereede
De Catharinakerk in Goedereede

Catharinakerk, 1706

In de zestiende eeuw wordt Goedereede steeds minder goed bereikbaar. Er vindt verzanding plaats van de aanloop. Daarbij vindt er ook inpoldering plaats waardoor Goedereede steeds meer landinwaarts komt te liggen. De handel neemt af, indirect kan worden volstaan met een kleiner kerkgebouw waar de inmiddels protestantse gelovigen samen konden komen. Daarbij nemen de kosten af om het kerkgebouw te onderhouden. De kosten stegen de belanghebbenden boven het hoofd. het hoofd. Daarbij werd de kerktoren ook als vuurtoren gebruikt. Waarbij er zeker bij wind brandgevaar was voor het dak van de kerk.

Besloten werd ‘met goede redenen’ het middenschip tussen de kerktoren en het koor af te breken. Het is dan rond 1695. Waarbij men wijselijk de toren en het koor lieten staan. Het koor van de met het vijfkantige uiteinde aan de oostzijde kreeg een equivalent aan de westzijde, waarop begin achttiende eeuw, in 1706 de verkleinde Catharinakerk in gebruik kon worden genomen. De kerktoren bleef daarbij dienst doen als vuurtoren. Bij nacht en ontij werd er een licht op de toren ontstoken. In 1834 kwam er een echt vuurtorenlicht.

Lees hier meer uitgebreid dit verhaal van de Catharinakerk.

Lichttoren tot 1912

Maar wanneer het getij verloopt dient men de bakens te verzetten. De landaanwinning door inpoldering bleek lucratief. De natuur hielp daarbij een handje mee door de verbreding van de stranden en toenemende duinpartijen. Waardoor de Lichttoren steeds verder landinwaarts in kwam te staan. Besloten werd dat er een vuurtoren bij  het Westhoofd moest gaan komen, nabij het meest westelijke uiteinde aan zee van de landtong Goeree. Waarmee het grote Licht van Goedereede werd gedoofd. Wel bleef er tot 1924 een kleiner licht staan op de toren. Een zogenoemd geleidelicht ten behoeve van de scheepvaart varende naar het Slijkgat.

Catharinakerk Goedereede
De Catharinakerk los staande van de toren van Goedereede

Bijzonderheden

Het koor van vroege kerken lag overwegend naar het oosten gericht. Zodat bij het aanbreken van de zomer de zon opkwam vanachter het altaar. Een heerlijk morgenlicht breekt aan zou daarbij gezongen kunnen worden. 

Vloedplanken

Het aardige is dat er in 2013 een authentiek boeilicht op de zogenoemde Lichttoren is geplaatst. Als het ware een herinnering en verwijzing naar het lichtbaak zoals de kerktoren van Goedereede eens is geweest. Wat ook herinnert aan het rijke handels- en visserijverleden is de haven met het Havenkanaal dat zich uitstrekt tot de voormalige havenplaats Havenhoofd. Voor de aanleg van de Haringvlietdam was er een open verbinding met het Zuiderdiep, en daarmee met open zee, was er ook sprake van een getijdenhaven. In het centrum van Goedereede zijn er dan ook sponningen te zien waarin vloedplanken konden worden aangebracht. En ligt er in het centrum van Goedereede een Keersluis.

Sponningen voor vloedplanken
Sponningen voor vloedplanken bij de haven van Goedereede
Haven van Goedereede
Haven van Goedereede
Logboek

Datum 27 januari 2025
Tijd 13.00 uur
Postie 51°49’ N 3°59’ O

Lichttoren van Goedereede 

Toren van Goedereede
Kerktoren van Goedereed

Gegevens van de zon 2025

Scheepsweerbericht KNMI

Weerkaarten KNMI

Getijdengegevens RWS

Geef een reactie