VHF (marifoon) Yeasu FTM2002

VHF staat voor Very High Frequention, de frequentie waarop de marifoon zend en ontvangt. Het bereik van een VHF is, afhankelijk van de hoogte van de antenne op hoog vermogen rond de dertig Zeemijl. De VHF zend een rechtlijnig signaal uit dat niet meebuigt met de kromming van de aarde, wanneer de VHF over de horizon reiken en wanneer zich achter de horizon een ontvanger bevindt met een hooggeplaatste antenne, dan is een verder bereik mogelijk. Maar ook atmosferische omstandigheden kunnen het bereik vergroten, soms wordt zelfs op het noordelijke IJsselmeer, waar als ‘Centrale Meldpost IJsselmeergebied’ VHF kanaal 1 wordt gebruikt ook de loodsdienst ‘Maas Approach’ ontvangen, die eveneens VHF 1 gebruikt.

De marifoon is bedoeld voor zowel wal-schip-wal en schip-schip verkeer. De marifoon wordt gebruikt coor de communicatie tussen schepen, bruggen en sluizen en voor schepen onderling, voor het ontvangen van scheepvaart-, veiligheids- en weerberichten, voor en melden van bijzonderheden en voor het vragen om bijstand bij noodsituaties. Om een marifoon te mogen bedienen (of aan boord te hebben) is een zendmachtiging afgegeven door het Agentschap Telecom nodig en wordt er een Bedieningscertificaat vereist, zoals het Basiscertificaat, Marcom B of Marcom A, afhankelijk van de mogelijkheden van de VHF-apparatuur zoals Digital Select Call (DSC) en overige apparatuur aan boord.

De Yeasu FTM-2002 VHF is in beginsel een simpele marifoon uitsluitend voorzien de basismogelijkheden. Geen DSC, geen AIS, geen GPS zoals geavanceerder exemplaren, deze VHF is voorzien van de ‘Binnenvaartkanalen’ waarbij volgens de regels kanalen automatisch overschakelen van ‘hoog’ naar ‘laag’ vermogen. Dat laatste is bijvoorbeeld van belang voor de VHF kanalen gebruikt bij havens, bruggen en sluizen, zodat deze onderlinge elkaar niet overlappen. Andere kanalen zoals de nood- en veiligheidskanalen 16 en 70 (DSC) zenden uit op hoog vermogen, zoals ook de VHF kanalen 1 en 2.

De VHF kanalen door ons het meest in gebruik zijn VHF 1 Centrale Meldpost IJsselmeergebied, VHF 2 Verkeersdienst Waddenzee, VHF 23 en 82 Nederlandse Kustwacht en VHF 16. VHF 67 wordt gebruikt voor Search & Rescue communicatie (SAR). Daarnaast de aangeduide VHF kanalen bij bruggen, sluizen en vaarweg blokken, zoals VHF 18, 20 en 22. De VHF antenne bevindt zich bij ons aan boord op een hoogte van 12 meter boven het wateroppervlak.

Yeasu FTM-2002 VHF (marifoon) voor nautische communicatie.

Brochure Yeasu FTM2002 VHF

10, Klik op afbeelding, Wempe Regatta klok en barometer