Vetus M2.05 Viertakt Diesel

Vetus Dieselmotoren zoals de M2.05 werden geleverd door de firma W.A. Den Ouden gevestigd in Schiedam. De basis van de dieselmotor wordt gevormd door een Mitsubishi motorblok dat gebruikt kan worden voor vele toepassingen zoals voor generatorsets, pompaandrijving en hydraulische installaties. De Vetus M2.05 is de gemariniseerde uitvoering waarbij het basisblok is voorzien van een vliegwiel geschikt voor wisselende toerentallen, een keerkoppeling voor voor- en achteruitvaren, een dynamo voor het laden van de startaccu, een warmtewisselaar om het circulerende koelvloeistof te koelen met buitenboordwater en een watergekoelde en – gedempte uitlaat. Losse onderdelen welke regelmatig onderhoud behoeven zoals de koelwaterpomp, de V-snaar, de brandstoffilters en een carterpomp om te gebruiken bij het verversen van de smeerolie bevinden zich goed bereikbaar aan de vrije voorzijde van de motor, evenals de noodstop.

Vetus M2.05 tweecilinder dieselmotor op basis van een Mitsubishi motorblok. Alle onderhoudbehoeftige onderdelen bevinden zich op een toegankelijke plaats aan de voorzijde, zoals de koelwaterpompen, de V-snaar en de brandstoffilters. Ook het smeeroliefilter en de keerkoppeling aan de achterzijde zijn via een luik goed bereikbaar.

De Vetus M2.05 is een zelfaanzuigende tweecilinder dieselmotor werkend volgens het vierslag-principe, waarbij de brandstof indirect ingespoten wordt in een voorkamer ofwel buiten de cilinder gelegen verbrandingskamer. Voor de koude start zijn er gloeispiralen aanwezig maar de dieselmotor start ook goed zonder voorgloeien. De motor is gebouwd voor lichte dieselolie zoals deze bij tankstations geleverd wordt maar loopt rustiger en start beter en rookvrij bij gebruik van brandstoffen als het zo goed als geurloze GTL. In de praktijk echter wil de Vetus M2.05 bij warme motor wat onregelmatiger lopen bij lage toerentallen, daarom kiezen wij voor een mengsel van diesel en GTL als brandstof.

Technische gegevens

Aantal cilinders 2
Boring maal slag 65 x 68 mm
Cilinderinhoud 451 cm3
Compressieverhouding 32:1

Motorvermogen 7,7 Kw / 10,5 Pk
Maximum toerental 3600 omw/min

klepspeling inlaat 0,25 mm (koud)
klepspeling uitlaat 0,25 mm (koud)
Inspuiting 27 graden voor bovenste dode punt

Smeerolievolume 2,8 liter
Koelsysteem inhoud 3 liter

Dynamo 35 Amp
Benodigde startaccu minimaal 55 Ah
Geïnstalleerde startaccu 68 Ah

Vetus watergekoeld Uitlaatsysteem

Delphi brandstofgroffilter

Vetus Centaflex schroefaskoppeling

Acculader Mastervolt 10A Easycharger