Veerse Meer

Veerse Meer

Op de foto’s is het nauwelijks te zien maar er stond een behoorlijke hoeveelheid wind vandaag op het Veerse Meer. 4 Beaufort uit het zuidwesten volgens de weersverwachting, maar de windmeter duidde een aantal maal 30 Knopen wind. Oké, wij motorden tegen de wind in met 4 Knopen, soms minder, dus die trekken we er vanaf, maar dan staat er volgens de Schaal van Beaufort dus een dikke 6 Beaufort. En dat klopt ook wel met de aanblik van het brakke water van het Veerse Meer vandaag, schuimplekken en -strepen en hier en daar een brekende kam. Af en toe kwam er een stevige regenbui over voorafgegaan door een stevig aantrekken van de wind, en dan weer brak de zon door met stukken blauw tussen de wolken. Een weerspreuk zegt: ‘Komt wind voor regen , daar kunnen de zeilen tegen, komt regen voor de wind , berg dan je zeilen gezwind.’ Dus daar houden we ons maar aan vast. Daarbij zeggende dat de schipper en zijn hondje alleen aan boord waren, de vrouw heeft gelopen van Wolphaartsdijk naar Veere. Een hele prestatie, doe het maar eens na! Dorst ze niet te varen? Jawel, ze is niet bang. Maar we hebben allebei onze eigen passie die we bij deze combineren.

Buitencentrum Veere

Onderweg passeren we Buitencentrum Veere. Teruggerekend zesendertig jaar geleden heb ik hier een paar nachten doorgebracht, vanwege een PreSea-training ondergaan bij Maritiem Instituut De Ruyter, zeg maar de zeevaartschool aan de boulevard van Vlissingen. Ontschepen in een reddingsloep, te water gaan van een meter of wat in een overlevingspak, aan boord klauteren en rechtop zetten van een reddingsvlot, uit het water gevist worden met een host-line, ontsnappen uit een te water geraakte helikopter, geblindeerd persluchtmasker dragen en branden blussen met poeder, schuim en water, buiten en in binnenruimte. Een paar weken later examen gedaan voor scheepswerktuigkundige, en geslaagd. Zesendertig jaar geleden alweer, het is het Buitencentrum van de zeevaartschool ook aan te zien …

Veere aan het Veerse Meer
Wandeltocht van Wolphaartsdijk naar Veere, 20,3 kilometer

Aan het einde van de reis, en bijna aan het westelijke einde van het Veerse Meer aangekomen bij WSV Arne even voorbij Veere. Onderweg hebben we van alles gehad aan weersomstandigheden, zon, regen, wind, hagel, maar uiteindelijk gaan we voldaan aan de koffie.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Gerrie

    Leuk om dat allemaal weer te zien.
    Je hebt wel alle stormen goed doorstaan.

Geef een antwoord